Thursday, February 9, 2012

Penipuan Melalui Perbankan Internet

Penipuan Melalui Perbankan Internet

Ini adalah berita yang saya petik dari Harian Metro pada 24/2/1010. Memang akhir-akhir ini semakin banyak kes penipuan di internet. Semakin ramai di kalangan kita yang menghadapi masalah kewangan dan mencari jalan penyelesaian yang paling mudah, cepat dan menguntungkan. Maklumlah, kos sara hidup yang makin tinggi membuatkan ramai yang terdesak.

Dan berhari-hatilah dengan apa jua email yang diterima , selain masalah SPAM, kadang-kadang email yang dihantar boleh menyebabkan akaun bank kita di akses oleh orang yang tidak bertanggungjawab dengan menggunakan kaedah Phising

Belajar dari pengalaman diri sendiri dan orang lain. Insyaallah selamat.

========================================

Penipuan Internet Meningkat
MEMBELI-BELAH secara online bukanlah perkara baru bagi pengguna pada era ini kerana laman web jual beli seperti eBay, Lelong dan Mudah seakan-akan sudah sinonim dengan ramai pengguna Internet di negara ini.

hmetro-penipuaninternet

TINGGI…94 peratus isu phishing dikenal pasti BNM.

Namun, sejauh mana pula ketelusan keselamatan pembelian secara online itu sehingga mencetuskan rasa bimbang di kalangan kebanyakan pengguna? Ketika ada pengguna yang bimbang dengan isu keselamatan itu tapi tidak pula mengambil pendekatan sewajarnya, ada pula segelintir manusia pandai mengambil kesempatan di atas kealpaan itu.

Ia turut dikaitkan dengan kehidupan sosial masyarakat, apatah lagi dengan wujudnya laman sosial seperti Facebook, MySpace dan Friendster yang menjadi antara penyumbang wujudnya pelbagai gejala sosial di Internet.

Malah, penipuan itu turut berakhir di luar yang menyaksikan ramai wanita terjerat dengan pelbagai jenis penipuan.

Aspek keselamatan online bukanlah perkara baru yang perlu diperkatakan kerana media massa banyak melaporkan kegoyahan keselamatan yang mengancam hak peribadi orang ramai.

Buktinya, 1,191 kes penipuan membabitkan wang berjumlah RM1 juta dipindahkan melalui perbankan Internet dalam tempoh enam bulan pertama 2009.

Pusat Keselamatan Siber Malaysia pula mengandaikan penipuan melalui Internet dijangka terus meningkat berdasarkan kepada statistik semasa yang menunjukkan berlakunya peningkatan dari setahun ke setahun.

Kedua-dua aspek berkenaan menyingkap masalah penipuan perbankan Internet yang dianggap semakin menjadi-jadi seiring dengan perkembangan teknologi semasa.

Antara gejala paling popular adalah ‘phishing’ yang mencuri butir peribadi pengguna termasuk nama log masuk dan kata laluan.

Penipuan sindiket Nigeria, penipuan loteri, pelaburan Internet dan skim piramid yang menyebabkan pengguna mengalami kerugian berikutan maklumat peribadi yang terdedah kepada penjenayah siber.

Kerugian bukan saja dialami pengguna, malah pihak institusi kewangan turut terkena tempias sekiranya penipuan terbabit berlaku di pihak mereka.

Penulis cuba mendapatkan komen dan nasihat institusi kewangan mengenai kes yang banyak diperkatakan ini, namun hampa kerana kurang mendapat kerjasama kerana mereka bimbang hilang kepercayaan pelanggan.

Jurucakap Bank Negara Malaysia (BNM) berkata, kerugian menerusi penipuan Internet bank dikenal pasti menyumbang sebanyak 0.00002 peratus daripada jumlah transaksi menerusi Internet mana-mana bank pada 2008.

Merujuk kepada masalah global hari ini, phishing masih dikategorikan sebagai pengancam utama kepada industri perbankan Internet di Malaysia iaitu sebanyak 94 peratus aduan diterima. Usaha berterusan diambil semua bank di Malaysia bagi mengatasi masalah penipuan perbankan Internet seumpama ini.

Pada 2004, Internet Banking Taskforce (IBTF) dilaksanakan BNM bagi mewujudkan industri perbankan yang tersusun, bijak dan bekerjasama dengan agensi berkaitan agar mampu mengawal masalah keselamatan perbankan Internet.

IBTF yang diwakili agensi seperti Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), Pusat Keselamatan Siber Negara (Cyber Security) serta bank di seluruh Malaysia, berusaha mencari penyelesaian dalam mengatasi isu keselamatan perbankan Internet, namun pada masa sama sentiasa memberi kesedaran dan maklumat semasa kepada pelanggan bank agar berhati-hati dengan pelbagai taktik penipuan.

Malayan Banking Berhad (Maybank) antara bank ternama di negara ini giat memantau dan sentiasa bekerjasama dengan pelanggannya agar berhati-hati dengan penipuan perbankan Internet.

Pihak Maybank mengingatkan orang ramai supaya lebih berhati-hati dengan e-mel, khidmat pesanan ringkas (SMS) atau panggilan telefon daripada bank meminta pelanggan mengemas kini kata laluan dan nama pengguna atau memberi maklumat ‘transaction authorisation code’ (TAC).

Pelanggan dinasihatkan agar tidak mendedahkan sebarang maklumat dan pihak bank sama sekali tidak akan berurusan dengan pelanggan dengan meminta maklumat berkaitan.

Sekiranya pelanggan diperdayakan dan memberi maklumat terbabit menerusi telefon atau pelanggan klik sebarang ‘link’ di dalam e-mel, pelanggan perlu memaklumkan secepat mungkin kepada pihak bank bagi tujuan keselamatan.
hmetro-penipuaninternet3

MASALAH SAMA…semua bank di Malaysia tidak lari daripada isu pemalsuan e-mel.

hmetro-penipuaninternet2

MANGSA…antara e-mel yang cuba memperdaya pengguna akaun bank.

Mesej amaran seperti Amaran Polis, masalah teknikal pengeluaran wang atau masalah sistem perbankan Internet sama sekali TIDAK akan dihantar oleh pihak bank menerusi e-mel kerana pihak Maybank hanya memberi amaran kepada penggunanya menerusi gerbang Maybank2u.com.

Ketua Pegawai Teknologi DigiCert Sdn Bhd, Ami Azrul Abdullah, berkata keselamatan akaun bank pelanggan hari ini terletak kepada kebijaksanaan pelanggan itu sendiri.

“Isu mengenai e-mel palsu serta phishing bukanlah perkara baru di negara kita. Pelanggan seharusnya memahami polisi pihak bank dan tidak sewenang-wenangnya membocorkan maklumat sendiri kepada sesiapa pun.

“Pihak bank sentiasa peka dalam melindungi pengguna agar kepercayaan pelanggan tidak terjejas dengan perkhidmatannya. Maka, bank mengguna pakai ciri keselamatan berdasarkan garis panduan BNM iaitu PIN dan biometrik,” katanya.

Menurutnya, sebagai pengeluar alat keselamatan berteknologi, bank terkemuka seperti CIMB dan Maybank mengguna pakai token USB dan kad pintar bagi menghindari berlakunya kecurian di dalam akaun pengguna.

“Di bawah Akta Tanda Tangan Digital 1997, DigiCert mengeluarkan produk keselamatan yang dibekalkan kepada institusi kewangan, badan berkanun, pihak swasta dan kerajaan yang bertujuan melindungi pihak terbabit bagi sebarang perkara yang berkaitan dengan digital.

“Bersesuaian dengan akta ini, DigiCert masih dalam penyelidikan untuk mengeluarkan sijil digital yang bakal dikembangkan menerusi aplikasi dalam telefon yang bertujuan untuk melindungi orang ramai,” katanya.

Ami Azrul turut menasihati orang ramai agar sentiasa mengguna pakai perisian antivirus, antispyware dan firewall yang sentiasa dikemas kini di samping mengikuti perkembangan semasa mengenai penipuan perbankan Internet yang sering terjadi.

Usaha dan penilaian perlu dilakukan berterusan bagi memantau keselamatan pengguna perbankan Internet seperti menyekat terus alamat e-mel palsu yang menggunakan nama bank, sistem keselamatan tandatangan digital di laman web perlu ditingkatkan lagi dari segi penggunaan kod PIN dan soalan untuk ‘hint’ kata laluan seperti “Apakah nama ibu anda?, “Apakah makanan kegemaran anda?” atau “Apakah rancangan TV kegemaran anda?”. Ia dianggap antara soalan lazim dan mudah diteka. Oleh itu, perlunya perubahan yang lebih bersifat pemikiran yang kritis.

>Info
97% pengguna online tahu mengenai kes phishing
95% pengguna online tahu mengenai mengakses maklumat atau akaun online yang tidak sah di sisi undang-undang
83% pengguna online tahu mengenai laman web palsu
73% pengguna mahukan lebih jaminan untuk memastikan maklumat peribadi dalam talian berada dalam keadaan selamat
* Sumber: Synovate/GMI Research, September 2008 dan Javelin Strategy and Research, March 2009

Tags : , , , ,, , , , ,

Komisen GDI pertama sudah diterima

Selamat Tahun Baru 2010. Rasanya masih tak terlambat untuk saya ucapkan kepada anda. Semoga tahun ini, akan menjadi lebih baik dari tahun lepas. Tahun ini juga, anak sulung saya- Aisyah sudah mula bersekolah di Tahun 1. Alhamdulillah, dia sangat seronok ke sekolah. Jadi, rutin harian saya akan semakin sibuk selepas ini. Agak sukar untuk mencuri masa berblog dan berbisnes internet.

Hari ni saya ingin berkongsi dengan anda satu berita gembira. Selepas 3 bulan menyertai GDI, akhirnya saya telah menerima komisen pertama dari GDI. Ia dibayar melalui paypal. Bagi saya ia lebih pantas dan mudah. Ini menunjukkan bahawa GDI bukanlah penipu. ia memang sebuah program yang akan membayar ahlinya.

Berikut adalah screenshot bukti bayaran dari Paypal. Klik untuk besarkan.

gdi_bukti_1stpayment

Walaupun tidak sebanyak mana, ia cukup baik sebagai permulaan. Ia juga boleh membayar kos GDI untuk bayaran 3 bulan. Apa yang saya lakukan, hanyalah mempromosikan laman web autoviral yang diberikan. Info lanjut tentang bisnes GDI dan web autoviral ini, bolehla layarihttp://duitbijak.com/autoviral

Tags : , , , ,

Jangan beli pakej video buat duit dengan youtube

Hari ni saya nak bercerita tentang produk Pakej Video Buat Duit Dengan Youtube yang pernah hangat diperkatakan oleh rakyat Malaysia yang berminat nak buat duit di internet. Sudah hampir setahun saya membeli pakej video tersebut. Alhamdulillah sebab saya pernah merasa pulangan hasil dari mengaplikasikan teknik tersebut.

cover-pakejvideo2

Anda boleh rujuk posting saya yang terdahulu disini

http://asmawati.com/akhirnya-berhasil-jugak-usaha-saya-buat-duit-dari-youtube/
http://asmawati.com/penjelasan-tentang-pakej-video-buat-duit-dengan-youtube/
http://asmawati.com/cek-clickbank-pertamaku/
http://asmawati.com/akhirnya-cek-clickbank-dah-tukar-jadi-duit/

Ia memang sebuah teknik promosi laman web yang sangat berkesan pada saya. Tetapi, sudah agak lama saya tidak mengaplikasikannya, atas sebab kesibukan dan kelemahan diri saya sendiri. Tapi, tak mustahil saya akan start semula apply teknik ini sebab saya tahu ia memang berkesan. Memang tak rugi kalau kita melabur untuk ilmu, insyaallah akan bermanfaat kalau diaplikasikan. Bagi saya dalam proses buat duit di internet ni, kalau saya tak usahakan , memang takkan dapat hasilnya.

Ok, kembali kepada tajuk post kali ini…

Akhir-akhir ini, saya menerima banyak sms dan email yang mengatakan bahawa mereka masih belum menerima produk “Panduan Buat Duit Dengan Youtube” ini walaupun telah membuat bayaran. Ada yang sudah lebih 1 minggu menanti, tapi masih belum mendapat produk yang diidamkan.

Walaupun saya bukanlah pemilik laman web tersebut, tetapi saya merasa bertanggungjawab untuk mengingatkan anda tentang masalah ini. sebab testimoni saya ada terpampang di web jualannya. Jadi, kalau anda berniat nak beli produk ini, harap dapat ingat tentang risiko ini. Sebab saya tak pasti, kalau ia terjadi pada semua pembeli atau hanya sebahagian sahaja.

Post ini bukan berniat untuk memburukkan sesiapa. Ia sekadar peringatan kepada mereka yang berniat untuk membeli pakej video buat duit dengan youtube agar menimbangkan risiko yang mungkin akan anda hadapi.

Saya sendiri sudah lama tidak menerima sebarang update dari pihak puan lisa hilmi. Email terakhir yang diterima adalah tentang penukaran pengurusan laman web pakej videotersebut dan pemberian bonus kepada pembeli pakej tersebut. Dibawah ialah email yang diterima.

MEGABONUS bernilai RM1139 untuk pembeli Pakej Video Youtube
Sunday, 23 August, 2009 3:10 PM
From: “lisa hilmi” Add sender to Contacts
To: “wati”
Salam,

Bermula pada hari ini pihak Team A-Class telah
mengambil alih pengurusan perniagaan LisaHilmi.com.

Sebagai tanda permulaan pihak Team A-Class
dengan berbesar hati akan memberikan MEGABONUS
bernilai RM1139 kepada semua pembeli PAKEJ
VIDEO YOUTUBE bermula dari hari ini.

Pek MEGABONUS ini mengandungi 10 jenis
produk digital yang bermutu tinggi.

Untuk melihat MEGABONUS yang ditawarkan,
sila klik link di bawah –>
xxxx

Pihak kami yakin anda pasti akan teruja melihat
bonus-bonus yang ditawarkan dan yang paling
penting sekali ialah BONUS-BONUS INI
BOLEH ANDA JUAL SEMULA!

Ini bermakna selain dari dapat memiliki pelbagai
ilmu dari pakej dan megabonus kami, anda juga
mendapat hak eksklusif untuk menjual semula
Megabonus yang diberikan dan anda ambil
semua keuntungannya 100%

Tidakkah tawaran ini sangat hebat?

xxxxx

Salam perkenalan,

Team A-Class
www.pakejbimbingan.com

Hingga kini, saya sudah tidak menerima sebarang email update dari pihak Pengurusan web tersebut. Saya juga tidak dapat berhubung dengan beliau melalui YM. Ada yang mengatakan id YM tersebut sudah tidak valid.

Bayaran komisen bagi affiliate juga sudah lama tidak diterima walaupun saya berjaya membuat beberapa jualan. Komisen terakhir diterima pada 22 Jun 2009.

Atas sebab -sebab diatas, diharap anda akan lebih berhati-hati. Mungkin boleh hubungi pihak pengurusan web terlebih dahulu sebelum membuat bayaran. Jika ada yang sudah membeli pakej video ini baru-baru ini, harap dapat berikan komen anda.

UPDATE:(11 Januari 2010)

Pihak pengurusan Lisa Hilmi ada membuat penjelasan tentang persoalan yang saya timbulkan didalam blog ini. Berikut adalah respon dari mereka.

Email dari saya;
Assalamualaikum,

Saya merupakan salah seorang affiliate pakej video lisahilmi. Harap dapat buat bayaran affiliate yang tertangguh sekian lama.

Username affiliate saya ialah wati77 (Asmawati Abdul Manap)

Juga boleh rujuk blog pos saya disini http://asmawati.com/jangan-beli-pakej-video-buat-duit-dengan-youtube/
kerana saya agak kecewa dengan pengurusan baru ini.

Semoga kita semua akan mendapat rezeki yang halal,.TQ

Salam sukses!

Jawapan dari pihak pengurusan;
salam,

Satu pengumuman rasmi akan dibuat oleh pihak audit yg dilantik oleh pn.lisa sendiri mengenai status pembayaran komisen pada hari Isnin 18 Januari 2010 di bahagian buletin affiliate.

Mengenai kes produk tidak dihantar, utk makluman anda pihak kami telah menghantar semua produk yg dipesan tetapi ada beberapa kes dimana pembeli memberikan email yg silap iaitu perbezaan antara yahoo.com dgn yahoo.com.my, ini merupakan punca mengapa ada pembeli yg tidak menerima email link download dan kami hanya akan mengetahui kesilapan ini apabila pembeli tersebut komplen tidak menerima produk dgn menggunakan email yg sebenarnya, dan kami akan menghantar semula email link download ke email sebenar beliau.

Harap Maklum

Terimakasih,

Team A-Class
(Management of LisaHilmi.com)

Dengan penjelasan tersebut, saya harap , sesiapa yang masih belum dapat produk harap dapat hubungi pihak admin. Buat yang telah membuat bayaran, harap dapat memberikan maklumat yang lengkap dan BETUL. Kita nantikan sebarang update pada 18 Januari ini. Buat yang sudah beli, jangan lupa apply, atau ia takkan memberikan sebarang kesan kepada income kita.

Tags : ,

Minyak Wangi Tanpa Alkohol Terbaru – AllStarPerfumes

Sejak akhir-akhir ini, semakin banyak minyak wangi tanpa alkohol dijual di pasaran tempatan. Biasanya minyak wangi tanpa alkohol ini dibotolkan didalam botol-botol kecil yang mengandungi antara 2ml – 15 ml minyak wangi dan dipakejkan dalam kotak yang cantik. Bagi saya ia adalah sesuatu yang menguntungkan pembeli sebab kita dapat banyak haruman dengan satu belian.

minyakwangi

Kebanjiran minyak wangi seperti ini saya rasanya bermula dengan kejayaan jualan produk minyak wangi tanpa alkohol berjenama One Drop Perfume. Ramai juga yang menjual minyak wangi seperti ini secara online. Kali pertama saya membeli minyak wangi One Drop Perfume juga melalui pembelian online. Memang lebih mudah, dan kalau pandai mencari, kita dapat harga yang lebih rendah.

Agak lama nak menghabiskan 8 botol minyak wangi one drop dan saya kira ia berbaloi dengan harga yang dibayar. Sejak hari tu, saya semakin berminat dengan minyak wangi tanpa alkohol bersaiz mini seperti ini. Maklumla, dengan satu pembelian, boleh dappat pelbagai haruman. Memang menjimatkan.

Pernah juga terpikir nak buat bisnes minyak wangi online. Tetapi, memikirkan saya masih kurang mampu nak mengendalikan pembungkusan dan penghantaran produk, saya pendamkan dulu hasrat tu. Sebagai alternatif, saya mencari laman web yang menawarkanprogram affiliate untuk produk minyak wangi tanpa alkohol ni. Maklumla, selain kita guna minyak wangi tu, boleh juga dijadikan sebagai sumber pendapatan. Banyak juga laman web affiliate yang ada, tapi agak kurang menarik disegi pelan pemasarannya.

Minggu lepas, saya diperkenalkan oleh minyak wangi tanpa alkohol jenama AllStarPerfume. Jadi, setelah menjenguk laman web yang diberikan, ternyata ia menepati ciri-ciri yang saya ingini.

1) Produknya ialah minyak wangi tanpa alkohol, pastinya ia minyak wangi halal

2) Sistem affiliate dengan potensi pendapatan berterusan kerana ia memberikan komisen hingga level ke-5.

3) Tak perlu menguruskan sebarang penghantaran produk

4) Mendapat diskaun jika membuat belian ulangan.

Saya terus buat bayaran sebanyak RM60 untuk 1kotak produk minyak wangi wanita. Setiap kotak mengandungi 3 botol minyak wangi 5ml. Ia telah selamat saya terima pada hari sabtu lepas. Tak sangka dapat cepat, sebab di laman web kata akan diposkan pada 15 November. Dah test guna minyak wangi ni, memang sedap baunya. Dan bau ni bertahan lama juga.

CIMG1434 CIMG1440

Jadi, kalau ada sesiapa yang berminat nak try minyak wangi tanpa alkohol jenama AllStarPerfumes ni, bolehla dapatkan maklumat lanjut dengan klik banner di bawah ni.

Jangan lupa daftar percuma. Web ni baru je dilancarkan pada 15 November, jadi anda akan jadi antara yang terawal sertai bisnes ni.. Kalau anda dah guna minyak wangi ni, jangan segan untuk tinggalkan komen ye.

Semoga wangi selalu!

Tags : , , , , , , , , , , , , , , ,, , ,

Cara Forward Domain GDI ke web affiliate anda

Oleh kerana produk utama GDI ialah nama domain dan hosting. Adalah sangat baik jika kita dapat gunakan produk ini dengan sebaik mungkin. Hari ini saya nak kongsikan dengan anda bagaimana untuk mem”forward” nama domain GDI kita kepada apa jua laman web pilihan kita.

Jika anda sertai GDI dan tidak pernah membuat sebarang perubahan kepada setup laman domain anda, secara automatik pihak GDI akan redirect kepada laman web opt-in GDI anda sendiri. Misalnya, saya memilih nama domain duitinternet.ws semasa mendaftar GDI, maka apabila saya promosikan laman web tersebut (tanpa sebarang perubahan), ia akan dibawa terus ke link seperti berikut http://website.ws/wzone (wzone adalah username GDI saya).

Oleh sebab kini , saya turut mempunyai laman web autoviral saya sendiri yang akan dapat membantu saya mempromosikan bisnes GDI ini, maka saya ingin gunakan ia. Cara paling mudah ialah menggunakan aplikasi “Domain Forwarding” . Caranya ialah

1. Login ke member area GDI anda https://www.website.ws/members/

2. Klik menu Domain yang berada di sebelah kiri

gdi-fwdomain-1

3. Klik Change DNS

gdi-fwdomain-2

4. Pilih Domain Forwarding dan kemudian klik continue

gdi-fwdomain-3

5. Masukkan URL web affiliate pilihan anda. Saya memilih untuk meletakkan URL untuk laman web http://perniagaaninternet.ws/r/asmawati . Ini adalah web autoviral untuk bisnes GDI yang disediakan oleh sifu Zamri Nanyan

gdi-fwdomain-4

6. Berjaya! Sila tunggu 48-72 jam untuk laman web anda diaktifkan. Anda boleh lihathttp://duitbijak.com

gdi-fwdomain-5

Tags : , , , , , , , , , ,

No comments:

YouTube

Loading...