Thursday, February 9, 2012

10 Cara Tingkatkan Motivasi Diri

10 Cara Tingkatkan Motivasi Diri

Ada kalanya kita rasa langsung tak bersemangat nak buat apa jua kerja. Puas juga mencari di internet bagaimana caranya nak meningkatkan motivasi diri sendiri. Maklumlah, bila dah buat kerja sendiri ni, semuanya kita sendiri nak kena uruskan. Kalau bekerja di pejabat, ada juga bos yang akan tegur kita kalau kerja tak siap. tapi kalau kerja sendiri dari rumah ni, kena sentiasa kuat semangat.

Puas search di Google, saya terjumpa kaedah ni, mungkin sesuai untuk digunakan selepas ini. Enjoy!

=================================================

10 Cara Membina Motivasi Diri

Cara Membina Motivasi DiriSebelum mengambil sebarang langkah, duduk sejenak. Tarik nafas panjang dan lepaskan sekali gus. Kemudian pejamkan mata. Beri salam kepada diri sendiri dan katakan, “Hai, engkau dijadikan bukan untuk berkeluh-kesah.” Kemudian bangkitlah dan cuba lakukan perkara-perkara berikut:

1. Perbaiki imej anda Cuba lakukan sedikit perubahan

Kalau selama ini anda tidak kisah kalau seluar yang dipakai sehingga seminggu dan tidak bergosok, cuba kali ini menukarnya selalu dan pelbagaikan warnanya. Jika anda wanita, tukar imej kusam kepada kemas. Elegan dan aktif. Perkemaskan juga wajah anda denga sedikit solekan ringan. Kenakan warna-warna ceria pada tubuh anda; pada baju dan tudung. Hiasi jari dengan sebentuk cincin untuk menambah seri. Jangan terlalu pendiam, tetapi jangan pula terlalu bising. Bersikap sederhana dan ringankan mulut jika orang meminta pendapat.

2. Lakukan senaman ringan

3. Senyum Senyum boleh mengubah segala-galanya.
Hadiahkanlah senyuman kepada seseorang, anda akan mendapat senyumannya balik.

4. Berfikiran positif

Berfikiran positif membolehkan minda anda mengeluarkan arus alpha iaitu arus kecemerlangan untuk membina kejayaan. Berfikiran positif juga membuatkan perkara yang sukar menjadi senang, masalah bertukar menjadi peluang, masa depan kelihatan lebih cerah dan insyaAllah rezeki pun akan meluas. Fikiran-fikiran positif itu adalah doa berpanjangan yang kita panjatkan. Selama kita berfikiran positif, selama itulah menjadi satu pengharapan yang amat besar terhadap ALLAH.

5. Dapatkan tidur yang mencukupi

Rungsing dan marah-marah kadangkala disebabkan keletihan akibat tidak mendapat rehat yang mencukupi. Tidur yang tidak mencukupi akan mencetuskan arus theta atau arus delta, dua arus kemunduran.

6. Luahkan pada seseorang

Anda memerlukan seorang sahabat ketika anda berasa tidak stabil seperti ini, bahkan dalam suasana yang biasa pun anda memerlukan seorang sahabat.

7. Curahkan di atas kertas

Curahkan semua yang merunsingkan fikiran anda itu ke atas kertas. Curahkan segala-galanya tanpa tertinggal satu pun. Kemudian bakar dan hanyutkan ke sungai. Terasa lega.

8. Bersedia untuk berubah

Jangan teragak-agak untuk melakukan perubahan. Jika orang lain boleh, mengapa anda tidak? Apa istimewanya orang lain, sedang anda juga makhluk ALLAH yang dikurniakan dengan pelbagai kelebihan dan keistimewaan tertentu.

9. Cari kegemaran baru

Sesetengah daripada kesukaan kita akan sampai kepada penghujungnya. Hobi juga begitu. Maka apabila anda mula merasakan hidup ini mulai kosong carilah kegemaran-kegemaran baru. Tidak salah bermain game misalnya, untuk melihat adakah minat anda boleh tumbuh di sini.

10. Bertegaslah

Bertegaslah dengan diri anda sendiri. Apabila anda mengambil satu-satu keputusan anda berpegang teguh pada keputusan itu dengan meletakkan sepenuh kepercayaan bahawa anda akan berjaya.

Sumber Artikel : http://www.iluvislam.com/v1/readarticle.php?article_id=1603

====================================

Antara blog yang sering saya kunjungi untuk meningkatkan motivasi dan semangat didalam menjalankan bisnes internet dari rumah ni ialah http://irfankhairi.com ,http://smartusaha.com,http://fathuri.com dan http://imotivasi.com.

Tags : , , , , , , , , , ,

Panduan Asas Paypal Terlengkap – 2010!

cover-asaspaypal

Amat sukar untuk menemui panduan asas yang detail penerangannya, seperti tiada seinci pun yang tertinggal. Ya, begitulah yang saya maksudkan terhadap ebook Panduan Asas Paypal, terbitan SmartUsaha yang tidak asing lagi dalam dunia Internet Marketing Malaysia.

Walaupun panduan ini asas, namun asasnya diterang dengan teliti, tersusun dan langkah demi langkah. Saya amat yakin, panduan ini akan memberi kefahaman yang baik untuk kebanyakan mereka yang masih tidak faham apa itu Paypal.

Walaupun perbincangan mengenai Paypal begitu banyak di Internet, namun anda setuju jika saya katakan, begitu banyak maklumat yang sudah tidak relevan. Perbincangan pula berterabur tidak tersusun rapi, menyebabkan anda pening kepala untuk memahami sesuatu perkara berkaitan Paypal.

Panduan (ebook) ini diterbitkan dengan harapan anda boleh memahami mengenai asas Paypal paling cepat dalam masa satu hari. Ia tidak mustahil kerana sebahagian besar maklumat asas dan penting Paypal ada di dalam ebook ini.

Ebook ini menerangkan cara pendaftaran akaun paypal, pemilihan kad debit, pengesahan akaun Paypal dan yang terpenting, apakah perkara penting untuk dilakukan agar proses pengesahan akaun tidak gagal.

Untuk memudahkan lagi proses belajar dan memahami, penerbit ebook ini membekalkan juga video penerangan ringkas untuk setiap topik yang ada di dalam ebook. Nah, berbaloi bukan?

Kata penerbit produk ini, harganya adalah mampu milik dan tidak akan diletak harga terlalu mahal. Dengan niat dan matlamat, agar rakyat Malaysia mengenali Paypal dan menggunakannya.

Oh, ya. Forum komuniti perbincangan khas mengenai Paypal juga disediakan khas untuk pembeli secara percuma tanpa kos tambahan. Menarik bukan? Memang berbaloi.

Dapatkan pakej panduan ini di http://bit.ly/asaspaypal

Selamat ber-Paypal! :)

PS. Sudah ada akaun Paypal nanti, anda boleh belajar pula cara buat duit! Bayaran komisen GDI pun boleh anda terima terus melalui Paypal!

Tags : , , , ,, , , , , , , , ,

Formula Mengelak Penipuan Internet – NO SCAM

noscam

Dalam mengumpul kewangan dan menambahkan kekayaan, kita bukan sahaja sepatutnya fikir bagaimana nak invest, bagaimana nak jimat wang, bagaimana nak tambahkan pendapatan, dan sebagainya… tetapi, kita perlu juga fikir bagaimana tidak mahu rugi/hilang/burn wang kita…

Contoh:

  • meminjam wang pada kawan, dan pinjaman tidak di bayar (mungkin anda pernah terkena!)
  • membuat pelaburan yang jelas merugikan (seperti beli rumah untuk disewa di kawasan tiada permintaan)
  • tertipu pada sesuatu SCAM

Tip saya kali ini, hendak kongsikan pada anda satu “formula” supaya kita tidak rugi/hilang/burn duit kita pada SCAM (penipuan). Formula ini berbunyi: NO SCAM!

N bermaksud: NAME.

NAME. Siapakah nama di sebalik sesuatu pelaburan atau peluang perniagaan tersebut. Sering kali, SCAM dilakukan oleh mereka yang suka menyorokkan identiti mereka. Jadi, pastikan anda ketahui nama sebenar dan juga maklumat peribadi siapakah yang mengendalikan sesuatu pelaburan atau peluang menjana pendapatan itu.

O bermaksud: OVER PROMISE.

OVER PROMISE. Pelaburan atau peluang yang menjana pendapatan yang diberikan adakah ianya over promising? Atau janji yang lebih-lebih dan tak masuk akal? Ketahui bahawa menjana pendapatan yang lumayan bukanlah perkara yang mudah. Mana ada goyang kaki, duit masuk (melainkan bisnes menjahit). Kebanyakan SCAM akan menipu mangsa dnegan cara membuat janji-janji manis berlebihan, atau OVER PROMISE!

S bermaksud: SEARCH.

Internet penuh dengan maklumat-maklumat. Dan maklumat di Internet bersebar dengan pantas. Oleh itu, apa kata anda menggunakan kekuatan Internet ini untuk membuat sedikit research. Anda perlu membuat SEARCH atau CARIAN, terutamanya di Google.com. Masuk Google.com dan lakukan research dengan cara type nama pemilik program tersebut. Atau, typekan nama syarikat. Atau type nama program atau sistem yang digunakan.

Dengan hanya menggunakan SEARCH di google, anda pasti akan mengetahui banyak maklumat-maklumat seperti pelanggan tidak berpuas hati, dan sebagainya. Cara ini amatlah efektif, tetapi, sayangnya, ramai yang terjerat dalam SCAM, salah diri juga kerana tidak melakukan research, dengan hanya menggunakan SEARCH di GOOGLE.COM!

C bermaksud: CONTACT.

Pastikan anda mempunyai contact details lengkap syarikat atau perniagaan tersebut. Sekali lagi, mereka yang melakukan SCAM suka menyorok dan berselindung. Jarang sekali mereka dedahkan alamat, nombor telefon, cara hubungi, dan lain-lain. Sekiranya ada, apa kata anda cuba hubungi secara offline untuk memastikan kewujudan CONTACT details mereka. Ingat, wang anda dalam keadaan bahaya sekiranya tertipu. Oleh itu, apa kata usaha lebih sikit supaya tak terjerat!

A bermaksud: ASK.

Tanya orang ramai. Tanya kenalan-kenalan dan tanya juga pakar-pakar industri! Jangan hanya tanya kenalan yang mempromosikan sesuatu program tersebut, kerana mungkin mereka juga tertipu dengan SCAM. Tanya orang lain juga supaya kita lebih banyak maklumat tentang sesuatu program sebelum melaburkan our hard earned money! Islam juga menggalakkan kita banyak bertanya untuk mendapat ilmu. Pastikan anda mempunyai ilmu supaya tidak tertipu. Tanya – tanya dan tanya lagi!

M bermaksud: MAKE SURE!

Pastikan anda melakukan kesemua di atas! Ulang kembali langkah N-O-S-C-A-M sehingga anda 100% berpuas hati dan rasa selamat dengan pelaburan anda. Sering kali mereka yang terjerat dengan SCAM, sebenarnya, sebelum menyertai telah ada “rasa tak sedap hati”. Tetapi, sebabkan perasaan “ingin tahu” dan juga “cepat kaya” memenangi diri, maka, kita pun tertumpas dengan janji-janji manis SCAM.

Sekiranya anda tertipu dengan SCAM, bukan sahaja anda rugi WANG. tetapi, anda juga akan rugi MASA dan USAHA anda dalam memperolehi dan menjana wang tersebut! Dan yang penting juga, anda akan rugi dan kehilangan keyakinan anda dalam memulakan perniagaan dan pelaburan yang sebenar. Bila hilang keyakinan, self esteem akan kurang, dan kita mula stress… harapnya tidak terjadi pada kita ok?

Baca kembali NO SCAM di atas dan fikirkan. Kalaulah semua kita ikuti langkah-langkah ini, insyaallah tiadalah yang terjerat dengan SCAM-SCAM yang berlaku keliling kita.

Bagi anda yang pernah terkena SCAM (harapnya tidak ramai lah dari pembaca blog saya:)), apa kata anda rujuk semua di atas dan cuba jawab point-point di atas. Adakah anda melakukan segalanya sebelum terkena SCAM tersebut?

  • N - NAME
  • O OVER PROMISE
  • S - SEARCH
  • C - CONTACT
  • A - ASK
  • M MAKE SURE!

*******************

Sumber Artikel ini ialah dari Blog Dr. Irfan Khairi.

Tags : , , , , , ,, , , , , , ,, , , , ,, , , , , ,

Belajar membuat laman web secara percuma

membinawebsite

Semua kita tahu, kalau nak buat apa-apa bisnes internet, anda perlu sekurang-kurangnya satu laman web atau blog anda sendiri. Tak kirala percuma atau berbayar.Kalau anda tiada web / blog sendiri, agak sukar hendak buat duit di internet walaupun tak mustahil.

Kenapa anda perlu miliki laman web anda sendiri? Sebab senang anda nak kawal isi kandungan yang anda nak letakkan. Kalau anda hanya mempromosikan alamat laman web replika / affiliate yang diberikan, agak sukar untuk anda menjana pendapatan di internet ni secara berterusan dan konsisten.

Saya dulu bermula dengan blog percuma di blogspot , bila dah ada budget dan sedikit keberanian , barulah saya beli nama domain Tambahpendapatan.comsendiri berserta webhosting . Kosnya tak sampai RM100 untuk setahun. Tak mahal mana pun sebenarnya sebab nama domain sekitar RM40 je setahun! Dari situlah saya lebih berani bereksperimen dan belajar cara membuat web , cpanel dan blog wordpress.

Tapi agak sedih sebab nama domain tu dah expired bulan februari tahun ni sebab terlupa nak renew. Untuk nama domain asmawati.com dan lain-lain, saya membeli dari Godaddy.com . Lebih mudah nak diuruskan sebab boleh setup auto-renewal.

Okla, berbalik kepada ilmu membuat laman web ni, memang tak semua orang tahu caranya. Jika anda dah biasa dengan komputer, mungkin tak sukar nak mempelajari cara membuat web ni. Tapi, kalau anda hanya biasa surf internet untuk check email, chatting dan facebook, mungkin ia agak sukar.

Jadi, hari ni saya nak memaklumkan kalau anda berminat nak belajar cara membuat web ni, bolehla kunjungi web http://duitbijak.com/ . Insyaallah akan ada ilmu baru yang bakal anda pelajari. Jangan lupa juga untuk subscribe di web tersebut, sebab anda akan menerima lebih banyak lagi tips tentang bisnes internet .

Pada saya, membuat web ni memerlukan banyak try and error. Jangan cepat berputus asa. Mungkin rekabentuk laman web yang kita ada tu tak berapa cantik, tapi sekurang-kurangnya anda dah tahu serba sedikit apa yang berlaku disebalik sebuah web.

Tags : , , , , , , ,

Pindah Rumah dan masalah akses internet

pindahrumah

Sudah agak lama saya tak update blog ini. Dah berhabuk jadinya. Terima kasih kepada yang memberikan komen di blog ini. Hari ini sudah genap 2 bulan saya berpindah rumah iaitu pada 9.3.2010 yang lepas. Memang memenatkan walaupun lokasi rumah lama dan rumah baru tidaklah jauh sangat. Dulu bercadang nak duduk menyewa sekejap sahaja, dia tak diam hampir 8 tahun kami menyewa. Lega rasanya bila dah ada rumah sendiri.

Agak lama masa yang diambil untuk mengemas barang di rumah lama walaupun rasanya kami tidak banyak perabot. Tapi, bila dimasukkan ke dalam lori 3 tan yang disewa- PENUH! Semua barang, saya isikan didalam 26 kotak komputer yang besar-besar belaka. Kesian tengok orang bangla yang bekerja angkut barang kami. Maklumlah bawa barang ke tingkat 4, tanpa lif. Tapi tengok diaorang relaks je angkut.

Setelah hampir setahun menunggu, akhirnya impian kami menjadi kenyataan. Berpindah ke rumah yang 2 kali ganda saiznya dari rumah lama memang mengujakan. Pada awalnya anak-anak tak berapa sukakan rumah baru sebab tidak ada kawan-kawan, taman permainan jauh pulak tu. Dah tu kena panjat tingkat 4 pulak , rumah lama ditingkat bawah sekali. Sekarang ni, alhamdulillah dah makin ok. Mereka semakin gembira sebab ruang yang lebih luas untuk bermain.

Oleh sebab berpindah rumah, akses internet pun tergendala. Saya memang bercadang nak melanggan streamyx – pakej blockbuster tapi kali ni servis mereka sangat mengecewakan. Lepas 2 minggu mendaftar telefon dan streamyx, baru technician datang ke rumah. Bila di check, rupa-rupanya connection streamyx di rumah saya sangat teruk, asyik disconnected saje. Jadi, saya ambil keputusan untuk tidak activate akaun tu. Budak tu kata nak inform orang telekom untuk diaorang tengok wiring telefon. Tapi, dekat 2 minggu still takde respon..

Akhirnya, bosan menunggu. Saya ambil keputusan untuk daftar Maxis Broadband. Kebetulan ada promosi free modem. Sekarang dah hampir 2 minggu bersama Maxis, okla jugak walaupun dah lebih limit 1.5gb yang diberikan, speed masih boleh diterima.

Hari ni baru berpeluang untuk update blog ini. Agak banyak kerja tergendala sebab sukar mendapatkan akses internet.

No comments:

YouTube

Loading...