Wednesday, February 29, 2012

PEMIMPIN

PEMIMPIN YANG MAKAN NASI BUNGKUS, ADA LAGI KE.. PEMIMPIN MACAM NI!!


Kalau tengok blog-blog Pro-Kerajaan, berbagai gelaran dan kutukan pada hamba Allah ini. Ada satu kisah benar untuk jadi tauladan kepada pembaca. Ini kisah pasangan suami isteri ini yang suka sangat dan selalu kutuk hamba Allah ini.

Mereka membuka mini-market dan pada awalnya bisnes memang cukup maju sampai tak menang tangan. Tetapi bila sudah aktif berpolitik dan mendapat anugerah "Dato" dari sultan. Bertambah rancak kutukan mereka kepada hamba Allah ini. Hamba Allah ini tak pernah pun menganggu atau pun mengata apa-apa pun pada mereka. Last-last lingkup habis semua bisnesnya, kontrak yang ada pun habis, gulung tikar. Yang tinggal kini hanya gelaran yang sultan bagi. Pada captain itulah kena "tulah" sebab mengutuk seorang ulama'.

Pada penyokong yang taksub kepada hamba Allah ini. Janganlah terlalu taksub sangat sampai memberi gelaran nabi pada hamba Allah ini. Berilah ruang pada tok guru. Jangan sampai ada pihak lain ambil kesempatan tak henti-henti balun tok guru disebabkan kamu. Kerana taksub kamu tok guru jadi sasaran.

Kali ini bila anda membaca N3 kali ini, jangan pula ada yang menuduh captain orang PAS, okey! Bukan nak bercakap tentang politik di sini. Tapi captain nak bercakap tentang sikap seorang pemimpin yang sangat dihormati. Aku kagumi.

Nik Aziz Nik Mat namanya. Pernah dengar cerita tentang dia satu ketika dulu bila mana seseorang menceritakan pengalaman ketika meminta tolong kepadanya. Kebetulan mereka bertemu di luar pejabat Menteri Besar. Kata si pencerita, soalan pertama Nik Aziz ialah, nak minta tolong peribadi atau urusan pejabat. Bila diberitahu tentang niat meminta tolong, mintak tanda tangan untuk urusan peribadi, terus lelaki yang digelar Tok Guru itu mengeluarkan pen, murah aje pen tu, dan tanda tangan. Rupa-rupanya, itu ialah pen untuk kegunaan peribadi. MasyaALLAH... memang mengkagumkan!!

Kini aku membaca lagi tentang ketinggian akhlak lelaki ini DISINI hasil tulisan Mohd Rashidi Hassan. Cuba lihat...

"ANTA dah makan," tegur Tok Guru tatkala melihat kelibat penulis memasuki bilik jamuan. "Alhamdulillah, sudah Tok Guru," jawab penulis sambil mengangguk.

Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat terus membuka bekas polystyrene yang berada di hadapannya. Bekas tersebut diikat dengan getah plastik. Di dalamnya ada nasi putih, seketul ayam, sebungkus kuah gulai dan sebungkus cili. Tiada makanan ala buffet. Tiada air sirap, tiada teh dihidangkan. Yang ada hanya air mineral dan nasi bungkus.

Itulah jamuan untuk VIP PAS selepas Menteri Besar Kelantan itu merasmikan Persidangan ICT PAS di Taman Melewar, 22 Oktober lepas.

Beliau mencarik-carikkan isi ayam sedikit demi sedikit, dengan tangan kirinya menahan tulang ayam. Selepas secubit ayam dijamah, beliau menuangkan kuah gulai sedikit-demi sedikit, untuk dimakan dengan nasi. Begitulah selang-seli hidangan dimakan hingga habis.

Tok Guru tidak merungut. Nak tahu? Apa yang dimakan, itulah juga hidangan yang disajikan kepada seluruh peserta. Sama sekali tiada beza.

Sifat tawaduknya bukan dibuat-buat. Dah memang semula jadi sifat Tok Guru begitu. Hidangan yang simple dan murah. Makan digerai bersama rakyat kebanyakan sudah biasa baginya.

Tidak perlu dihighlight dalam media, tidak perlu diheboh kepada satu dunia.

Sungguh aku terharu!

Wasallam.




DIAMBIL DAN DITAMBAH SIKIT DARI BLOG BINI CAPTAIN...ANA SOFIYA

No comments:

YouTube

Loading...