Berhati-Hati Dengan
Resepi Kesihatan Menggunakan Kayu Manis Kerana Ianya Boleh Menjadi Punca
Ketoksikan Hati. Ini Sebabnya...
Gambar dari kiri: Kayu manis cassia, warna coklat gelap
(tebal, bergulung tidak penuh dan ada lubang di tengah. Kayu manis Ceylon,
warna coklat muda atau kekuningan (bergulung penuh tiada lubang di tengah.
HAKIKAT yang kurang diketahui ramai ialah kayu manis yang
mendominasi pasaran selama ini adalah kayu manis cassia, bukan kayu manis
Ceylon.
Terdapat beberapa perbezaan antara kayu manis spesies
Ceylon dengan spesies cassia. Nama latin kayu manis Ceylon ialah cinnamomum
verum dengan dua sinonim iaitu cinnamomum zeylanicum dan laurus cinnamomum.
Pengeluar utama spesies ceylon ialah Sri Lanka diikuti Seychelles dan
Madagascar.
Terdapat tiga spesies kayu manis cassia dikeluarkan oleh
tiga negara iaitu China, Indonesia dan Vietnam. Nama latin kayu manis cassia
berasal dari China ialah cinnamomum aromaticum dengan dua sinonim iaitu C.
cassia dan C. ramulus. Spesis C. aromaticum ditanam di beberapa wilayah selatan
China iaitu Guangxi, Guangdong dan Yunnan. Ia mendapat jolokan kayu manis
China.
Pengeluar utama
Indonesia ialah pengeluar utama kayu manis cassia dunia
yang meliputi 85 peratus pengeluaran spesies Cinnamomum burmanii. Penanaman
spesies ini tertumpu di kawasan pergunungan Kerinchi, wilayah Jambi, Sumatera.
Ia dikenali sebagai kayu manis Indonesia, Padang cassia, Batavia cassia atau
korintje.
Vietnam pula mengeluarkan kayu manis spesies Cinnamomum
loureiroi yang ditanam di utara negara tersebut. Ia dikenali sebagai kayu manis
Saigon.
Di Amerika Syarikat, kayu manis Ceylon dikenali sebagai
kayu manis betul manakala kayu manis cassia pula sebagai kayu manis palsu
(false/fake cinnamon).
Tekstur permukaan kayu manis Ceylon licin manakala
permukaan kayu manis cassia kasar. Kulit kayu manis Ceylon nipis dan rapuh
manakala kayu manis cassia tebal dan keras. Kayu manis Ceylon berwarna coklat
muda atau kekuning-kuningan manakala kayu manis cassia coklat tua
kemerah-merahan.
Kulit kayu manis Ceylon yang nipis bergulung sepenuhnya
apabila cukup kering tanpa meninggalkan ruang. Sebaliknya, kulit kayu manis
cassia kering lalu menyebabkan ia tidak sepenuhnya bergulung dan membentuk
ruang kosong.
Kayu manis Ceylon beraroma lembut dengan rasa tona sitrus
dan manis. Kayu manis cassia beraroma sengit (berat), pedas dan pahit/kelat.
Kayu manis cassia dikatakan lebih digemari ramai berbanding Ceylon kerana aroma
dan rasanya menjadikan hidangan lebih lazat. Pada sebahagian orang, kayu manis
cassia mungkin dianggap sebagai kayu manis betul.
Keamatan aroma dan rasa kayu manis Saigon dikatakan jauh
lebih tinggi daripada kayu manis China dan kayu manis Indonesia hingga
penggunaannya untuk masakan perlu dikurangkan kepada separuh.
Dari segi kandungan kimia, kajian sains mendapati kayu
manis Ceylon mengandungi paras coumarin yang rendah berbanding kayu manis
cassia. Kajian berjudul ‘Quantification of Flavoring Constituents in Cinnamon:
High Variation of Coumarin in Cassia Bark from the German Retail Market and in
Authentic Samples from Indonesia’ dan terbit dalam Journal of Agricultural and
Food Chemistry (September, 2010) mengesahkan kayu manis cassia mengandungi
paras coumarin yang tinggi. Sebaliknya, spesis Ceylon mengandungi paras paling
rendah.
Saintis-saintis penyelidik kajian tersebut telah
menganalisa 91 sampel kayu manis yang dibeli dari kedai-kedai di German. Mereka
mendapati paras coumarin pada sampel pelbagai kayu manis cassia tersebut
berbeza secara ketara. Mereka meneruskan kajian dengan menganalisis sampel kayu
manis cassia dari 5 batang pokok yang diterima terus dari Indonesia. Mereka
mendapati paras coumarin dengan perbezaan ketara sungguhpun sampel-sampel
berasal daripada pokok sama.
Secara purata, serbuk kayu manis cassia didapati
mengandungi coumarin hingga 63 kali ganda berbanding serbuk kayu manis Ceylon.
Kayu manis cassia bukan serbuk pula mengandungi 18 kali ganda coumarin
berbanding kayu manis Ceylon bukan serbuk.
Kajian berjudul ‘Cassia Cinnamon as a Source of Coumarin
in Cinnamon-Flavored Food and Food Supplements in the United States’ yang
terbit dalam jurnal yang sama juga (2013) mendapati kayu manis Ceylon
mengandungi coumarin pada nilai surih/kelumit. Manakala ketiga-tiga spesis
cassia terutama spesis Saigon dan spesis Indonesia mengandungi paras coumarin
yang tinggi.
Nota Penulis: kayu manis China dikatakan lebih manis dari
kayu manis Indonesia. Rasa pahit kayu manis Indonesia mungkin berpunca daripada
paras coumarin tinggi.
Kajian oleh saintis Czech berjudul ‘Assessment of
Coumarin levels in Ground Cinnamon available in the Czech retail market’ yang
terbit dalam Scientific World Journal (2012) mendapati 60 sampel serbuk kayu
manis cassia terdiri dari 12 jenama disahkan mengandungi paras coumarin tinggi
dengan purata antara 2,650 hingga 7,017 mg per kg berbanding dengan serbuk
spesis Ceylon yang didapati bebas dari coumarin.
Kegunaan tradisional
Selain untuk masakan, kayu manis cassia iaitu spesies
yang paling biasa didapati dijual di mana-mana juga digunakan untuk tujuan
perubatan. Di China ia dikenali sebagai Rou Gui (juga dikenali sebagai Tung
Hing) dan merupakan satu daripada 50 herba asas dalam Perubatan Tradisional
China.
Ia juga digunakan secara tradisional antara lain untuk
diabetes jenis 2, buang angin (kentut), kejang otot, kejang saluran
gastro-usus, cegah loya/muntah, diarea, infeksi, demam selesema, kurang selera
makan, mati pucuk, reumatisme, hernia buah zakar, simptom menopaus, tidak
datang bulan dan kencing malam. Selain itu ia digunakan untuk kanser, tekanan
darah tinggi, masalah buah pinggang, angina (serangan jantung awal) dan
pembersih darah. Dos pengambilan kayu manis serbuk yang biasa dicadangkan oleh
pakar perubatan alternatif ialah antara 2 – 6 gram sehari.
Dos coumarin terlalu tinggi iaitu antara 50-7,000 mg per
hari boleh menyebabkan ketoksikan hati. Bagaimanapun masalah ketoksikan hilang
apabila pengambilan coumarin berhenti. Untuk mencapai dos tinggi (julat
terendah 50 mg) tersebut, seseorang perlu mengambil sekurang-kurangnya 7 gram
kayu manis cassia yang mengandungi 7,000 mg per kg (berdasarkan kayu manis
cassia dengan paras purata coumarin tertinggi dalam kajian Czech di atas).
Jadi, setakat ini pengambilan dos tertinggi iaitu 6 g per
hari dipercayai masih selamat. Pada kebanyakan keadaan, pengambilan kayu manis
cassia pada dos tersebut atau kurang darinya dipercayai tidak menyumbang paras
coumarin yang dapat membentuk ketoksikan hati.Begitu juga pengambilan makanan
mengandungi kayu manis cassia misalnya sup, kari dan kuih-muih. Dos dan
kekerapan pengambilan dalam bentuk ini biasanya tidak setinggi dan sekerap
pengambilan untuk perubatan.
Pengambilan kayu manis cassia dipercayai boleh
menyebabkan ketoksikan hati pada mereka yang sensitif. Ia dipercayai berlaku
kerana kekurangan atau gangguan aktiviti enzim cytochrome CYP2A6 untuk mengurai
coumarin kepada beberapa katabolit (hasil katabolism) yang selamat.
Individu yang
mengalami masalah hati seperti kesesakan hati (congested liver), hepatitis atau
kanser hati juga dipercayai alami gangguan aktiviti CYP2A6. Pengambilan kayu
manis cassia dipercayai memburukkan lagi masalah hati yang dialami.