(لآ اِلَهَ اِلّا اللّهُ مُحَمَّدٌ رَسُوُل اللّهِ)
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُم وَرَحْمَةُ اَللهِ وَبَرَكاتُهُ Sesungguhnya Aku berniat kerana اَللهِ
Tugasan gerakkerja organ-organ tubuh badanKu kepada اَللهِ
Daku Niatkan Tasbih anggota-anggota organ tubuhku buat اَللهِ
Ku serahkan seluruh kehidupanku kebergantungan sepenuhnya KepadaMu Ya اَللهِ
(الْحَمْدُ لِلَّهِ)Tahmid Dengan Denyutan Nadiku
(لَا إِلٰهَ إِلَّا ٱلله)Tahlil Degupan Jantungku
(اللَّهُ أَكْبَرُ)Takbir dalam Hela Turun Naik Nafasku
اَلْحَمْدُ ِللهِ syukur kepadaMU YA اَللهِ
(لآ اِلَهَ اِلّا اللّهُ مُحَمَّدٌ رَسُوُل اللّهِ)
اَللَّهُمَّ صَلِّىْ عَلَىْ سَيِّدِنَامُحَمَّدٍ
(لآ اِلَهَ اِلّا اللّهُ مُحَمَّدٌ رَسُوُل اللّهِ)
اَللَّهُمَّ صَلِّىْ عَلَىْ سَيِّدِنَامُحَمَّدٍ
( اَللَّهُمَّ صَلِّىْ عَلَىْ سَيِّدِنَامُحَمَّدٍ لَا حَوْلَ وَلَا قُوَّةَ إِلَّا بِٱللَّٰهِ ٱلْعَلِيِّ ٱلْعَظِيمِ)
ALLAH اللهَ ALLAH اللهَ ALLAH اللهَALLAH اللهَALLAH اللهَ ALLAH اللهَALLAH اللهَALLAH اللهَ
ALLAH اللهَ ALLAH اللهَ ALLAH اللهَALLAH اللهَALLAH اللهَ ALLAH اللهَALLAH اللهَALLAH اللهَ
ALLAH اللهَ ALLAH اللهَ ALLAH اللهَALLAH اللهَALLAH اللهَ ALLAH اللهَALLAH اللهَALLAH اللهَ
ALLAH اللهَ ALLAH اللهَ ALLAH اللهَALLAH اللهَALLAH اللهَ ALLAH اللهَALLAH اللهَALLAH اللهَ
ALLAH اللهَ ALLAH اللهَ ALLAH اللهَALLAH اللهَALLAH اللهَ ALLAH اللهَALLAH اللهَALLAH اللهَ
ALLAH اللهَ ALLAH اللهَ ALLAH اللهَALLAH اللهَALLAH اللهَ ALLAH اللهَALLAH اللهَALLAH اللهَ
ALLAH اللهَ ALLAH اللهَ ALLAH اللهَALLAH اللهَALLAH اللهَ ALLAH اللهَALLAH اللهَALLAH اللهَ
Maka ucaplah sebutlah, lafazlah, katalah dengan lidahmu disetiap saat akan zikir memuji dan mengAgungkan kebesaran ALLAH Swt dengan Tasbih dibawah secara istiqomah.
100 X (سُبْحَانَ اللَّهِ)
100 X (سُبْحَانَ اللَّهِ)
100X (أسْتَغْفِرُاللهَ)
100X (الْحَمْدُ لِلَّهِ)
100X (لآ اِلَهَ اِلّا اللّهُ)
100X (لآ اِلَهَ اِلّا اللّهُ)
100X (اللَّهُ أَكْبَرُ)
100X
100X (اَللَّهُمَّ صَلِّىْ عَلَىْ سَيِّدِنَامُحَمَّدٍ)
100X (لآ اِلَهَ اِلّا اللّهُ مُحَمَّدٌ رَسُوُل اللّهِ)
100X اَللَّهُمَّ صَلِّىْ عَلَىْ سَيِّدِنَامُحَمَّدٍ
100X
100X (اَللَّهُمَّ صَلِّىْ عَلَىْ سَيِّدِنَامُحَمَّدٍ)
100X (لآ اِلَهَ اِلّا اللّهُ مُحَمَّدٌ رَسُوُل اللّهِ)
100X اَللَّهُمَّ صَلِّىْ عَلَىْ سَيِّدِنَامُحَمَّدٍ
100X لَا حَوْلَ وَلَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللهِ العَلِيِّ العَظِيْمِ
100X لَا إِلَٰهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ ٱلظَّالِمِينَ
100X لَا إِلَٰهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ ٱلظَّالِمِينَ
( اَللَّهُمَّ صَلِّىْ عَلَىْ سَيِّدِنَامُحَمَّدٍ لَا حَوْلَ وَلَا قُوَّةَ إِلَّا بِٱللَّٰهِ ٱلْعَلِيِّ ٱلْعَظِيمِ)
.........................................................................
والله أعلم بالـصـواب
آمِيْنُ يَا رَبَّ الْعَالَمِيْن
..............................................................................................
Zikrullah acap Kali @@@@ 07 Wallpapers 19072020 1K 🆗️✔.....................................................................................
..............................................................................................................................
CENDAWAN MAKKAH
ia juga dikenali sebagai Cendawan Ajaib, Mud-Mud dan yang lebih popularnya ialah Kombucha. Berasal dari Asia Timur dan mempunyai banyak khasiat secara semulajadi.
Air teh Kombucha adalah minuman zaman silam dari Manchuria yang mana ia telah dibiakkan melalui proses pembentukkan/pembiakan dari ‘Bacterium lylinum’. Teh Kombucha ini secara semulajdi adalah sedikit berasid dan diketahui mempunyai rasa seperti ‘cuka sider epal’, ia sedikit manis, sedikit masam.
‘Biochemist’ banyak menyebut tentang kesan therapeutik asid L-Laktik dan asid Glucuranic. Asid Laktik juga ditemui di dalam tapai makanan seperti sauerkraut dan yogurt. Asid Laktid di dalam air tapai yang aktif adalah lebih tinggi tahap ionnya maka ianya lebih baik dari asid asitik (dijumpai dalam cuka). Asid Laktik mengaktifkan sel pernafasan, meningkatkan oksigen di dalam darah dan menambahkan tenaga. Ia juga dapat mengimbangi pH darah dalam keadaan berasid dan secara perlahan meransang fungsi hati (liver).
Asid Laktik jarang sekali terdapat didalam tisu pesakit kanser. Kekurangan asid Laktid akan menjurus kepada ‘Hypoxia’, iaitu kekurangan oksigen dan akan mengakibatkan pembentukkan asid DL-Laktik yang tidak diingini.
Asid Glucuronic adalah penyahtoksid bagi hati yang akan mengikat metabolic dan racun dari persekitaran bagi membuang bahan-bahan merbahaya tersebut dikeluarkan dari badan.
Pelarut semulajadi ini sangat berguna kepada pesakit-pesakit arthritis, gout atherosclerosis dan lain-lain di mana terdapat lebihan kolestrol dan lain-lain bahan metabolic. Asid Glucuronic juga adalah pembina kepada sekumpulan penting ‘mucopolysaccharides’.
Mucopolysaccharides adalah molekul-molekul kompleks yang besar gula yang bergabung dengan asid amino lalu membentuk semen cecair intercellular bagi badan yang akan melindungi dan mengikat antara satu lain organ-organ serta melincirkan sendi-sendi.
Mucoplysaccharides mengandungi:
1. Asid Hyaluronic, yang ditemui dalam krim-krim muka yang mahal dan juga dalam di kulit di mana ia mengikat sel-sel dan juga air tisu.
2. ‘Chondroitin Sulfate’, terdapat di tulang rawan dan rangkaian tisu yang mempercepatkan penyembuhan tulang dan tisu lembut.
3. Asid Mucoitin Sulfurik, bahan asas kepada pembinaan lapisan perut dan vitreous humors mata.
4. ‘Heparin’, pencair darah yang ditemui terutama dalam tisu hati dan peparu yang membantu mengelakkan pembekuan darah.
Air teh Kombucha sangat baik terutama di dalam menormalkan fungsi sistem penghadaman apabila diambil sewaktu makan. Walaupun ia bersifat asid, ia tidak mengakibatkan ‘hyperacidity’ di dalam perut. Asid dari makanan yang tidak hadam selalunya adalah simptom dari penapaian makanan yang tidak diingini dan akibat dari kekurangan makanan mentah (60%) dan kekurangan asid hidroklorik dan lain-lain asid rembesan yang diperlukan oleh sistem penghadaman.
Air teh Kambucha dapat mengatasi masalah pembuangan air besar (sembelit) dan telah menghasilkan keputusan yang baik terhadap pesakit yang menderita masalah buah pinggang dan batu dalam hempedu. Ada juga lapuran yang mengatakan bahawa ia dapat mengurangkan berat badan jika diminum setiap hari.
Air teh Kombucha bukanlah penyembuh segalanya. Namun selama beratus-ratus tahun, ia telah merekodkan banyak testimoni penyembuhan dan peningkatan kesihatan diri yang menakjubkan. Bagi mengetahui kesesuaian bagi penyembuhan diri anda minumlah air teh Kombucha secara berterusan selama 30 hari. Adalah dicadangkan supaya bermula dengan pengambilan empat (4) auns sehari dan tingkatkan secara beransur kepada dua belas (12) auns sehari.
Kebaikan yang pernah dilaporkan kesan mengamalkan minum air teh Kombucha:
Menghapuskan kedutan dan membantu menyinkirkan tompok-tompok perang pada tangan. Ia adalah pelembab kulit
Mengelakkan dari beberapa jenis kanser. Di Manchuria, dimana cendawan ini ditemui, tiada satu kes kanser pun dikesan di sana. Setiap hari mereka minum air teh Kombucha ini sebagai amalan keagamaan.
Semasa manapous, Kombucha dapat mengurangkan rasa tidak selesa akibat panas. Sebaik selepas meminumnya, anda akan mengalami rasa sensasi yang menyeronokkan kerana komponen air teh Kombucha yang memasuki saluran darah bertindakbalas menyingkirkan bahan-bahan kimia beracun dan cecair, mengakibatkan anda merasa peningkatan aktiviti dan fleksibiliti di kawasan sekeliling pinggang anda.
Antara lagi kebaikkan yang ditemui:
Membantu melegakan masalah sembelit.
Membantu melegakan sakit-sakit otot pada bahu dan leher/tengkuk.
Membantu melegakan masalah bronchitis, asma dan batuk.
Membantu melegakan kanak-kanak yang ada masalah berkahak (Phlegm)
Membantu melegakan masalah alergik dan juga masalah sakit saraf.
Membantu melegakan masalah buah pinggang.
Membantu melegakan masalah katarak atau masalah kornea mata.
Membantu membersihkan pundi hempedu, menolong masalah colitis dan sakit perut
Membantu menyembuhkan banyak jenis penyakit.
Berupaya mengurangkan kolestrol dan melembutkan saluran-saluran darah.
Membantu melegakan masalah ceret-beret.
MEMBUAT KOMBUCHA TEH
BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN
- 2 liter air bersih .
- 2,5 ons gula pasir putih
- teh hijau
- "BABY" Kombucha
- Kira-kira segelas 2 gelas Kombucha Tea sebagai permulaan
ALAT-ALAT YANG DIPERLUKAN
- Cerek stainless steel untuk menjerang air. “jangan gunakan cerek aluminium”. Pastikan cerek itu tiada kerosakan ataupun kecacatan.
- Balang kaca untuk tempat membuat Kombucha-Tea dan boleh juga bekas plastik tupperware. Tetapi paling baik memakai balang kaca kerana tidak teroksidasi.
- Kain atau sapu tangan digunakan untuk menutup baling kaca tempat Kombucha Tea dibuat.
- Getah atau tali untuk mengikat kain yng diperlukan.
CARA PEMBUATAN
1. Jerang 2 liter air dalam cerek
2. Masukkan gula pasir (2,5 ons) kedalamnya
3. Setelah air gula mendidih, lalu masukkan 5 sachet atau dengan ukuran setara teh hijau kedalamnya, tutup rapat cerek, biarkan selama 15 minit.
4. Angkat sachet, buka tutup cerek dan biarkan teh manis tersebut menjadi dingin sesuai suhu ruang. Tutup dengan kain agar tak dimasuki debu atau binatang-binatang kecil seperti semut, latat dab sebagainya.
5. Setelah suhu cerek sama dengan suhu bilik pindahkan teh manis tersebut kedalam balang kaca yang sudah disediakan, sambil ditapis.
6. Masukkan "BABY" Kombucha kemudian jamur di tempat yang tidak terdedah kepada matahari secara terus. Jangan letak ia dalam posisi terbalik kebisanya ia akan terapung dan tenggelam,
7. Tutup balang kaca tersebut dengan kain bersih agar debu ataupun binatang tidak masuk kedalam balang namun tetap ada udara, sebab jamur Kombucha memerlukan ia bernafas. Ikat saputangan dengan tali ataupun getah agar tidak mudah terbuka.
8. Letak baling itu ditempat gelap. Untuk proses fermentasi teh manis tersebut, jamur Kombucha tidak boleh kena sinar matahari dan jangan goncang-goncang. Kalau tidak bungkus baling itu dengan pembungkus atau tas plastik hitam tetapi jangan sampai menutup mulut balang yang sudah ditutup kain agar ia dapat bernafas.
9. Jemurkan selama 7 hari ataupun 14 hari (mengikut keperluan)
10. Pada setiap balang dengan bibit/jamur Kombucha yang dijemur akan ada “Baby Kombucha”, yang berupa lapisan tipis diatas jamur Kombucha yang lama. Pisahkan “Baby Kombucha ini, kemudian jemurkan selama beberapa hari dalam sedikit larutan Kombucha Tea sehingga agak tebal, maka “Baby Kombucha” ini siap menjadi pemulaan untuk membuat Kombu cha-Tea yang baru.
PENTING UNTUK DIPERHATIKAN DALAM KESELURUHAN PROSES PEMBUATAN KOMBUCHA-TEA :
- Menuntut kebersihan serta ketelitian dalam pembuatannya.
- Cuci bersih tangan Anda dengan sabun dan lap sampai kering dengan lap yang bersih dan baru.
- Lepaskan cincin & gelang dan benda-benda logam lain dari tangan Anda yang mungkin akan bersentuhan dalam proses pembuatan Kombucha-Tea .Juga kuku harus bersih
- Bersihkan semua alat-alat yang dipakai. Pakailah pengaduk dari kayu atau plastik/melamine, jangan dari logam
- Cuci semua alat-alat yang akan/sudah dipakai terpisah dari alat-alat dapur/masak yang lain agar tidak kena minyak/zat-zat makanan lain.Dan simpan terpisah
- Bekerjalah di ruang yang jauh dari asap dapur atau rokok kecuali pada saat menjerang air untuk teh.
- Lingkungan tenang dari suara bising.
- Udara bebas polusi udara / suara/bau.
- Ruangan bersih dari serangga ( lalat, semut, lebah dll)
- Lebih baik diruangan tersendiri dengan ventilasi yang cukup.
MENJEMUR KOMBUCHA-TEA
- Setelah cukup usia (7/8 hari penuh) bukalah tutup balang tempat Kombucha-Tea.
- Pisahkan cendawan yang sudah jadi tersebut serta tapis dengan penapis plastik yang bersih dari minyak, lalu masukkan Kombucha-Tea anda kedalam botol-botol kaca/gelas, tutup rapat-rapat (ingat! Jangan tutup logam) dengan sumbat bukan logam lalu simpan dalam almari es. Kambucha-Tea siap diminum.
- Aturan minum :
Untuk permulaan ambil 1/4 gelas Kombucha-Tea 3x sehari atau 2x sehari selepas makan. Apabila dalam waktu 1 minggu tidak ada reaksi apa-apa, tambahkan dosisnya menjadi 1/2 gelas, 2x sehari dst. Kombucha-Tea pertama bersifat sebagai detoksifikasi, mengeluarkan racun-racun dari tubuh kita.Sekitar 30 minit sesudah minum Kombucha Tea, minum air putih.
GAGAL KERANA :
1. Alat-alatan yang digunakan kurang bersih
2. Memakai cerek aluminium sewaktu memasak air
3. Balang diotak-atik ,dipindah-pindah selama masa fermentasi
4. Ada yang merokok diruang fermentasi atau ditaruh didapur yangbanyak asapnya
5. Lupa memasukkan baby kombucha
6. Kena matahari secara langsung
7. Waktu memasak air dengan waktu memasukkan ke balang terlalu lama ( 6-10 jam).Ertinya teh tersebut sudah basi. Sebaiknya 3-5 jam ,dimana suhu air teh manis sudah tidak panas lagi
TIPS
1. Proses fermentasi memerlukan oksigen, sehingga balang yang lebar akan mempercepat proses pembuatan Kombucha Tea yang enak. Bila anda menggunakan balang yang tinggi sementara air hanya separuh, maka akan memperlama proses fermentasi
2. Pada waktu menjemur anda akan mendapatkan dua Jamur, jamur pertama dan jamur baru/anaknya yang terbentuk selama proses fermentasi. Jamur yang baru dapat dipotong dengan tangan untuk dijadikan bibit pertama. Jamur yang lama dapat dipakai untuk rabuk tanaman
3. Fermentasi kurang dari 7 hari, tidak berkhasiat apa-apa.
ATURAN MINUM UNTUK ANAK-ANAK :
1. 1 - 2 thn : 1/10 - 1/5 gelas/hari
2. 3 - 4 thn : 1/4 gelas/hari
3. 5 - 9 thn : 1/3 gelas/hari
4. 10 - 14 thn : 1/2 gelas/hari
5. 15 - 17 thn : 3/4 gelas/hari
ATURAN MEMINUM SERTA PENJAGAAN
BACA BISLMILLAH DAN SELAWAT 3 KALI KEMUDIAN NIAT. MINTA ALLAH SEMBUHKAN KERANA INI ADALAH PENAWAR SEGALA PENYAKIT. SEMUA YANG DI ATAS INI TELAH TERBUKTI MELALUI PESAKIT-PESAKIT YANG TELAH MENGHIDAP PENYAKIT SEPERTI DI ATAS YANG MANA SAKITNYA TELAH PUN BERKURANGAN DAN KEMBALI SIHAT WALAFIAT.
SAYA JUGA MEMOHON KEPADA PESAKIT-PESAKIT YANG TELAH MENCUBA UBAT INI DAN TELAH PULIH PENYAKITNYA SUPAYA MENGHUBUNGI SAYA BAGI TUJUAN MENGUMPULKAN FAKTA-FAKTA PESAKIT DAN KHASIAT UBAT INI.
CARA BANCUHAN:
7 GELAS AIR SEJUK DAN 7 SUDU GULA KEMUDIAN KACAU SEHINGGA MANIS DAN TAPAIKAN SELAMA SEBULAN.ELAKKAN DARI MENGGUNAKAN INSTRUMEN LOGAM SEMASA PROSES KULTUR BENIH.PROSES FERMENTASI MESTILAH MELEBIHI 7HARI DAN SEELOK-ELOKNYA SEBULAN...PROSES FERMENTASI KURANG DARI 7 HARI TIDAK MEMPUNYAI SEBARANG KHASIAT.
ATURAN / CARA MINUM:
SEHARI 2 / 3 KALI (PAGI, TENGAHARI DAN MALAM) MINUM.
.BAGI KANAK-KANAK
Untuk Kanak–Kanak
15 - 17 thn : 3/4 gelas/hari
PEREMPUAN MENGANDUNG TIDAK BOLEH MINUM JUS CENDAWAN MEKAH
PERINGATAN:
JANGAN GUNAKAN AIR YANG PANAS, JANGAN DIMASUKI NAJIS-NAJIS, JANGAN DISENTUH TANPA BERSUCI (HADAS BESAR).
JUS CENDAWAN MEKAH YANG DIAMBIL PADA MALAM BULAN PURNAMA SESUAI DIAMALKAN BAGI PASANGAN YANG MENGALAMI KESUKARAN MENDAPATKAN ZURIAT, INSHAA-ALLAH MUJARAB.
Cendawan Mekah
baik untuk kesihatan dan sebagai supliment harian
Home 1001 Khasiat Cendawan Mekah @ Mud Mud ▼
Home 1001 Khasiat Cendawan Mekah @ Mud Mud ▼
1001 Khasiat Cendawan Mekah @ Mud Mud
Pengenalan
Air teh Kombucha adalah minuman zaman silam dari Manchuria yang mana ia telah dibiakkan melalui proses pembentukkan/pembiakan dari ‘Bacterium lylinum’. Teh Kombucha ini secara semulajadi adalah sedikit berasid dan diketahui mempunyai rasa seperti ‘cuka sider epal’, ia sedikit manis, sedikit masam.
Ianya berasal dari Asia Timur dan tersebar ke Jerman melalui Rusia sekitar pergantian abad ke-20. Penyembuh berbagai macam penyakit ini semakin banyak digunakan di rumah tangga di pelbagai negara di Asia.
Jamur (cendawan) kombucha merupakan membran jaringan-jamur yang bersifat gelatinoid dan liat, serta berbentuk piringan datar. Kombucha hidup dalam larutan nustrisi teh-gula yang tumbuh dengan cara germinasi. Pada mulanya, piringan jamur tumbuh meluas pada permukaan teh lalu menebal. Bila dirawat secara benar, jamur ini akan tumbuh pesat dan sehat, sehingga akan hidup sepanjang umur pemilik serta keturunannya.
Khasiat Semulajadi & Kesan Kebaikan Kepada Peminum
Petikan Surah Al Baqarah Ayat 57'
وَظَلَّلْنَاعَلَيْكُمُالْغَمَامَوَأَنزَلْنَاعَلَيْكُمُالْمَنَّوَالسَّلْوَىكُلُواْمِنطَيِّبَاتِمَارَزَقْنَاكُمْوَمَاظَلَمُونَاوَلَـكِنكَانُواْأَنفُسَهُمْيَظْلِمُونَ
Dan Kami naungi kamu dengan awan, dan Kami turunkan kepadamu "manna" dan "salwa". Makanlah dari makanan yang baik-baik yang telah Kami berikan kepadamu; dan tidaklah mereka menganiayai Kami akan tetapi merekalah yang menganiayai diri mereka sendiri.
Makna ialah: makanan manis sebagai madu. Salwa ialah: burung sebangsa puyuh.
Rawatan warisan zaman-berzaman secara Islamiah, Rohaniah dan Jasmaniah dengan penawar Al-kam-ah(Cendawan Mekah) dengan izin Allah, mampu menyembuh dan mengubati seribu satu macam penyakit zahir dan batin. Jika sembuh itu adalah kehendak Allah, dan jika belum, itu juga adalah kehendak Allah.
Air teh Kombucha sangat baik terutama di dalam menormalkan fungsi sistem penghadaman apabila diambil sewaktu makan. Walaupun ia bersifat asid, ia tidak mengakibatkan ‘hyperacidity’ di dalam perut. Asid dari makanan yang tidak hadam selalunya adalah simptom dari penapaian makanan yang tidak diingini dan akibat dari kekurangan makanan mentah (60%) dan kekurangan asid hidroklorik dan lain-lain asid rembesan yang diperlukan oleh sistem penghadaman.
Air teh Kambucha dapat mengatasi masalah pembuangan air besar (sembelit) dan telah menghasilkan keputusan yang baik terhadap pesakit yang menderita masalah buah pinggang dan batu dalam hempedu. Ada juga lapuran yang mengatakan bahawa ia dapat mengurangkan berat badan jika diminum setiap hari.
Air teh Kombucha bukanlah penyembuh segalanya. Namun selama beratus-ratus tahun, ia telah merekodkan banyak testimoni penyembuhan dan peningkatan kesihatan diri yang menakjubkan. Bagi mengetahui kesesuaian bagi penyembuhan diri anda minumlah air teh Kombucha secara berterusan selama 30 hari.
Adalah dicadangkan supaya bermula dengan pengambilan empat (4) auns sehari dan tingkatkan secara beransur kepada dua belas (12) auns sehari.
Kebaikan yang pernah dilaporkan kesan mengamalkan minum air teh Kombucha:
-Menghapuskan kedutan dan membantu menyinkirkan tompok-tompok perang pada tangan. Ia adalah pelembab kulit
-Mengelakkan dari beberapa jenis kanser. Di Manchuria, dimana cendawan ini ditemui, tiada satu kes kanser pun dikesan di sana. Setiap hari mereka minum air teh Kombucha ini sebagai amalan keagamaan.
-Semasa manapous, Kombucha dapat mengurangkan rasa tidak selesa akibat panas.
Sebaik selepas meminumnya, anda akan mengalami rasa sensasi yang menyeronokkan kerana komponen air teh Kombucha yang memasuki saluran darah bertindakbalas menyingkirkan bahan-bahan kimia beracun dan cecair, mengakibatkan anda merasa peningkatan aktiviti dan fleksibiliti di kawasan sekeliling pinggang anda.
Antara lagi kebaikkan yang ditemui:
· Membantu melegakan masalah sembelit.
· Membantu melegakan sakit-sakit otot pada bahu dan leher/tengkuk.
· Membantu melegakan masalah bronchitis, asma dan batuk.
· Membantu melegakan kanak-kanak yang ada masalah berkahak (Phlegm)
· Membantu melegakan masalah alergik dan juga masalah sakit saraf.
· Membantu melegakan masalah buah pinggang.
· Membantu melegakan masalah katarak atau masalah kornea mata.
· Membantu membersihkan pundi hempedu, menolong masalah colitis dan sakit perut
· Berupaya mengurangkan kolestrol dan melembutkan saluran-saluran darah.
· Membantu melegakan masalah ceret-beret.
· Sakit sendi dan tulang
· Menyembuhkan sakit kepala termasuk migraine
· Menyembuhkan kencing manis
· Menurunkan tekanan darah tinggi (hipertensi)
· Mencegah jerawat dan penyakit kulit lainnya
· Memperbaiki gangguan menstruasi dan menopause
· Membersihkan racun dalam tubuh (detoksifikasi) dan sel kanser
· Mengatasi masalah impotensi/ disfungsi ereksi
· Mengurangi stress dan gangguan tidur (insomnia)
· Menyuburkan rambut dan mengatasi masalah kerontokan /keguguran serta membantu masalah uban
· Menambah tenaga termasuk tenaga seksual
· Menjaga stamina tubuh dan menurunkan ketegangan saraf serta berbagai macam penyakit lainnya
· Membuat tubuh senantiasa sihat dan awet muda
· Memyembuhkan sakit lumpuh (stroke)
Sumber Anak Teh Kombucha @ Cendawan Mekah
Harga mengikut saiz .
Saiz Besar – RM 150
Saiz Kecil – RM 60
Pasaran dunia menjangkakan produk minuman priobiotik mengalami peningkatan berdasarkan permintaan pengguna yang inginkan minuman ringan dengan pilihan lebih sihat.
benih cendawan
MOGA KITA SEMUA DISEMBUHKAN & DIHINDARKAN DARI SEGALA PENYAKIT...
ATURAN MEMINUM SERTA PENJAGAAN DAN HARGA
ia juga dikenali sebagai Cendawan Ajaib, Mud-Mud dan yang lebih popularnya ialah Kombucha. Berasal dari Asia Timur dan mempunyai banyak khasiat secara semulajadi.
Kombucha Teh
Air teh Kombucha adalah minuman zaman silam dari Manchuria yang mana ia telah dibiakkan melalui proses pembentukkan/pembiakan dari ‘Bacterium lylinum’. Teh Kombucha ini secara semulajdi adalah sedikit berasid dan diketahui mempunyai rasa seperti ‘cuka sider epal’, ia sedikit manis, sedikit masam.
‘Biochemist’ banyak menyebut tentang kesan therapeutik asid L-Laktik dan asid Glucuranic. Asid Laktik juga ditemui di dalam tapai makanan seperti sauerkraut dan yogurt. Asid Laktid di dalam air tapai yang aktif adalah lebih tinggi tahap ionnya maka ianya lebih baik dari asid asitik (dijumpai dalam cuka). Asid Laktik mengaktifkan sel pernafasan, meningkatkan oksigen di dalam darah dan menambahkan tenaga. Ia juga dapat mengimbangi pH darah dalam keadaan berasid dan secara perlahan meransang fungsi hati (liver).
Asid Laktik jarang sekali terdapat didalam tisu pesakit kanser. Kekurangan asid Laktid akan menjurus kepada ‘Hypoxia’, iaitu kekurangan oksigen dan akan mengakibatkan pembentukkan asid DL-Laktik yang tidak diingini.
Asid Glucuronic adalah penyahtoksid bagi hati yang akan mengikat metabolic dan racun dari persekitaran bagi membuang bahan-bahan merbahaya tersebut dikeluarkan dari badan.
Pelarut semulajadi ini sangat berguna kepada pesakit-pesakit arthritis, gout atherosclerosis dan lain-lain di mana terdapat lebihan kolestrol dan lain-lain bahan metabolic. Asid Glucuronic juga adalah pembina kepada sekumpulan penting ‘mucopolysaccharides’.
Mucopolysaccharides adalah molekul-molekul kompleks yang besar gula yang bergabung dengan asid amino lalu membentuk semen cecair intercellular bagi badan yang akan melindungi dan mengikat antara satu lain organ-organ serta melincirkan sendi-sendi.
Mucoplysaccharides mengandungi:
1. Asid Hyaluronic, yang ditemui dalam krim-krim muka yang mahal dan juga dalam di kulit di mana ia mengikat sel-sel dan juga air tisu.
2. ‘Chondroitin Sulfate’, terdapat di tulang rawan dan rangkaian tisu yang mempercepatkan penyembuhan tulang dan tisu lembut.
3. Asid Mucoitin Sulfurik, bahan asas kepada pembinaan lapisan perut dan vitreous humors mata.
4. ‘Heparin’, pencair darah yang ditemui terutama dalam tisu hati dan peparu yang membantu mengelakkan pembekuan darah.
Air teh Kombucha sangat baik terutama di dalam menormalkan fungsi sistem penghadaman apabila diambil sewaktu makan. Walaupun ia bersifat asid, ia tidak mengakibatkan ‘hyperacidity’ di dalam perut. Asid dari makanan yang tidak hadam selalunya adalah simptom dari penapaian makanan yang tidak diingini dan akibat dari kekurangan makanan mentah (60%) dan kekurangan asid hidroklorik dan lain-lain asid rembesan yang diperlukan oleh sistem penghadaman.
Air teh Kambucha dapat mengatasi masalah pembuangan air besar (sembelit) dan telah menghasilkan keputusan yang baik terhadap pesakit yang menderita masalah buah pinggang dan batu dalam hempedu. Ada juga lapuran yang mengatakan bahawa ia dapat mengurangkan berat badan jika diminum setiap hari.
Air teh Kombucha bukanlah penyembuh segalanya. Namun selama beratus-ratus tahun, ia telah merekodkan banyak testimoni penyembuhan dan peningkatan kesihatan diri yang menakjubkan. Bagi mengetahui kesesuaian bagi penyembuhan diri anda minumlah air teh Kombucha secara berterusan selama 30 hari. Adalah dicadangkan supaya bermula dengan pengambilan empat (4) auns sehari dan tingkatkan secara beransur kepada dua belas (12) auns sehari.
Kebaikan yang pernah dilaporkan kesan mengamalkan minum air teh Kombucha:
Menghapuskan kedutan dan membantu menyinkirkan tompok-tompok perang pada tangan. Ia adalah pelembab kulit
Mengelakkan dari beberapa jenis kanser. Di Manchuria, dimana cendawan ini ditemui, tiada satu kes kanser pun dikesan di sana. Setiap hari mereka minum air teh Kombucha ini sebagai amalan keagamaan.
Semasa manapous, Kombucha dapat mengurangkan rasa tidak selesa akibat panas. Sebaik selepas meminumnya, anda akan mengalami rasa sensasi yang menyeronokkan kerana komponen air teh Kombucha yang memasuki saluran darah bertindakbalas menyingkirkan bahan-bahan kimia beracun dan cecair, mengakibatkan anda merasa peningkatan aktiviti dan fleksibiliti di kawasan sekeliling pinggang anda.
Antara lagi kebaikkan yang ditemui:
Membantu melegakan masalah sembelit.
Membantu melegakan sakit-sakit otot pada bahu dan leher/tengkuk.
Membantu melegakan masalah bronchitis, asma dan batuk.
Membantu melegakan kanak-kanak yang ada masalah berkahak (Phlegm)
Membantu melegakan masalah alergik dan juga masalah sakit saraf.
Membantu melegakan masalah buah pinggang.
Membantu melegakan masalah katarak atau masalah kornea mata.
Membantu membersihkan pundi hempedu, menolong masalah colitis dan sakit perut
Membantu menyembuhkan banyak jenis penyakit.
Berupaya mengurangkan kolestrol dan melembutkan saluran-saluran darah.
Membantu melegakan masalah ceret-beret.
MEMBUAT KOMBUCHA TEH
BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN
- 2 liter air bersih .
- 2,5 ons gula pasir putih
- teh hijau
- "BABY" Kombucha
- Kira-kira segelas 2 gelas Kombucha Tea sebagai permulaan
ALAT-ALAT YANG DIPERLUKAN
- Cerek stainless steel untuk menjerang air. “jangan gunakan cerek aluminium”. Pastikan cerek itu tiada kerosakan ataupun kecacatan.
- Balang kaca untuk tempat membuat Kombucha-Tea dan boleh juga bekas plastik tupperware. Tetapi paling baik memakai balang kaca kerana tidak teroksidasi.
- Kain atau sapu tangan digunakan untuk menutup baling kaca tempat Kombucha Tea dibuat.
- Getah atau tali untuk mengikat kain yng diperlukan.
CARA PEMBUATAN
1. Jerang 2 liter air dalam cerek
2. Masukkan gula pasir (2,5 ons) kedalamnya
3. Setelah air gula mendidih, lalu masukkan 5 sachet atau dengan ukuran setara teh hijau kedalamnya, tutup rapat cerek, biarkan selama 15 minit.
4. Angkat sachet, buka tutup cerek dan biarkan teh manis tersebut menjadi dingin sesuai suhu ruang. Tutup dengan kain agar tak dimasuki debu atau binatang-binatang kecil seperti semut, latat dab sebagainya.
5. Setelah suhu cerek sama dengan suhu bilik pindahkan teh manis tersebut kedalam balang kaca yang sudah disediakan, sambil ditapis.
6. Masukkan "BABY" Kombucha kemudian jamur di tempat yang tidak terdedah kepada matahari secara terus. Jangan letak ia dalam posisi terbalik kebisanya ia akan terapung dan tenggelam,
7. Tutup balang kaca tersebut dengan kain bersih agar debu ataupun binatang tidak masuk kedalam balang namun tetap ada udara, sebab jamur Kombucha memerlukan ia bernafas. Ikat saputangan dengan tali ataupun getah agar tidak mudah terbuka.
8. Letak baling itu ditempat gelap. Untuk proses fermentasi teh manis tersebut, jamur Kombucha tidak boleh kena sinar matahari dan jangan goncang-goncang. Kalau tidak bungkus baling itu dengan pembungkus atau tas plastik hitam tetapi jangan sampai menutup mulut balang yang sudah ditutup kain agar ia dapat bernafas.
9. Jemurkan selama 7 hari ataupun 14 hari (mengikut keperluan)
10. Pada setiap balang dengan bibit/jamur Kombucha yang dijemur akan ada “Baby Kombucha”, yang berupa lapisan tipis diatas jamur Kombucha yang lama. Pisahkan “Baby Kombucha ini, kemudian jemurkan selama beberapa hari dalam sedikit larutan Kombucha Tea sehingga agak tebal, maka “Baby Kombucha” ini siap menjadi pemulaan untuk membuat Kombu cha-Tea yang baru.
PENTING UNTUK DIPERHATIKAN DALAM KESELURUHAN PROSES PEMBUATAN KOMBUCHA-TEA :
- Menuntut kebersihan serta ketelitian dalam pembuatannya.
- Cuci bersih tangan Anda dengan sabun dan lap sampai kering dengan lap yang bersih dan baru.
- Lepaskan cincin & gelang dan benda-benda logam lain dari tangan Anda yang mungkin akan bersentuhan dalam proses pembuatan Kombucha-Tea .Juga kuku harus bersih
- Bersihkan semua alat-alat yang dipakai. Pakailah pengaduk dari kayu atau plastik/melamine, jangan dari logam
- Cuci semua alat-alat yang akan/sudah dipakai terpisah dari alat-alat dapur/masak yang lain agar tidak kena minyak/zat-zat makanan lain.Dan simpan terpisah
- Bekerjalah di ruang yang jauh dari asap dapur atau rokok kecuali pada saat menjerang air untuk teh.
- Lingkungan tenang dari suara bising.
- Udara bebas polusi udara / suara/bau.
- Ruangan bersih dari serangga ( lalat, semut, lebah dll)
- Lebih baik diruangan tersendiri dengan ventilasi yang cukup.
MENJEMUR KOMBUCHA-TEA
- Setelah cukup usia (7/8 hari penuh) bukalah tutup balang tempat Kombucha-Tea.
- Pisahkan cendawan yang sudah jadi tersebut serta tapis dengan penapis plastik yang bersih dari minyak, lalu masukkan Kombucha-Tea anda kedalam botol-botol kaca/gelas, tutup rapat-rapat (ingat! Jangan tutup logam) dengan sumbat bukan logam lalu simpan dalam almari es. Kambucha-Tea siap diminum.
- Aturan minum :
Untuk permulaan ambil 1/4 gelas Kombucha-Tea 3x sehari atau 2x sehari selepas makan. Apabila dalam waktu 1 minggu tidak ada reaksi apa-apa, tambahkan dosisnya menjadi 1/2 gelas, 2x sehari dst. Kombucha-Tea pertama bersifat sebagai detoksifikasi, mengeluarkan racun-racun dari tubuh kita.Sekitar 30 minit sesudah minum Kombucha Tea, minum air putih.
GAGAL KERANA :
1. Alat-alatan yang digunakan kurang bersih
2. Memakai cerek aluminium sewaktu memasak air
3. Balang diotak-atik ,dipindah-pindah selama masa fermentasi
4. Ada yang merokok diruang fermentasi atau ditaruh didapur yangbanyak asapnya
5. Lupa memasukkan baby kombucha
6. Kena matahari secara langsung
7. Waktu memasak air dengan waktu memasukkan ke balang terlalu lama ( 6-10 jam).Ertinya teh tersebut sudah basi. Sebaiknya 3-5 jam ,dimana suhu air teh manis sudah tidak panas lagi
TIPS
1. Proses fermentasi memerlukan oksigen, sehingga balang yang lebar akan mempercepat proses pembuatan Kombucha Tea yang enak. Bila anda menggunakan balang yang tinggi sementara air hanya separuh, maka akan memperlama proses fermentasi
2. Pada waktu menjemur anda akan mendapatkan dua Jamur, jamur pertama dan jamur baru/anaknya yang terbentuk selama proses fermentasi. Jamur yang baru dapat dipotong dengan tangan untuk dijadikan bibit pertama. Jamur yang lama dapat dipakai untuk rabuk tanaman
3. Fermentasi kurang dari 7 hari, tidak berkhasiat apa-apa.
ATURAN MINUM UNTUK ANAK-ANAK :
1. 1 - 2 thn : 1/10 - 1/5 gelas/hari
2. 3 - 4 thn : 1/4 gelas/hari
3. 5 - 9 thn : 1/3 gelas/hari
4. 10 - 14 thn : 1/2 gelas/hari
5. 15 - 17 thn : 3/4 gelas/hari
ATURAN MEMINUM SERTA PENJAGAAN
CARA MENGGUNAKANNYA:
BACA BISLMILLAH DAN SELAWAT 3 KALI KEMUDIAN NIAT. MINTA ALLAH SEMBUHKAN KERANA INI ADALAH PENAWAR SEGALA PENYAKIT. SEMUA YANG DI ATAS INI TELAH TERBUKTI MELALUI PESAKIT-PESAKIT YANG TELAH MENGHIDAP PENYAKIT SEPERTI DI ATAS YANG MANA SAKITNYA TELAH PUN BERKURANGAN DAN KEMBALI SIHAT WALAFIAT.
SAYA JUGA MEMOHON KEPADA PESAKIT-PESAKIT YANG TELAH MENCUBA UBAT INI DAN TELAH PULIH PENYAKITNYA SUPAYA MENGHUBUNGI SAYA BAGI TUJUAN MENGUMPULKAN FAKTA-FAKTA PESAKIT DAN KHASIAT UBAT INI.
CARA BANCUHAN:
7 GELAS AIR SEJUK DAN 7 SUDU GULA KEMUDIAN KACAU SEHINGGA MANIS DAN TAPAIKAN SELAMA SEBULAN.ELAKKAN DARI MENGGUNAKAN INSTRUMEN LOGAM SEMASA PROSES KULTUR BENIH.PROSES FERMENTASI MESTILAH MELEBIHI 7HARI DAN SEELOK-ELOKNYA SEBULAN...PROSES FERMENTASI KURANG DARI 7 HARI TIDAK MEMPUNYAI SEBARANG KHASIAT.
ATURAN / CARA MINUM:
SEHARI 2 / 3 KALI (PAGI, TENGAHARI DAN MALAM) MINUM.
MEMINUM SEBANYAK 3 SUDU, SEKIRANYA KURANG BERKESAN TAMBAHKAN DOS.
DIGALAKKAN MEMINUM SUJURUS DARI BANGUN TIDUR SEBELAH PAGI INI DAPAT MEMPERTINGKAT SISTEM PERTAHAN BADAN
DAN MEMINUM SELEPAS MAKAN PULAK ADALAH BAIK UNTUK PENJAGAAN USUS
.BAGI KANAK-KANAK
Untuk Kanak–Kanak
1 - 2 thn : 1/10 - 1/5 gelas/hari
3 - 4 thn : 1/4 gelas/hari
5 - 9 thn : 1/3 gelas/hari
10 - 14 thn : 1/2 gelas/hari
15 - 17 thn : 3/4 gelas/hari
PEREMPUAN MENGANDUNG TIDAK BOLEH MINUM JUS CENDAWAN MEKAH
PERINGATAN:
JANGAN GUNAKAN AIR YANG PANAS, JANGAN DIMASUKI NAJIS-NAJIS, JANGAN DISENTUH TANPA BERSUCI (HADAS BESAR).
JUS CENDAWAN MEKAH YANG DIAMBIL PADA MALAM BULAN PURNAMA SESUAI DIAMALKAN BAGI PASANGAN YANG MENGALAMI KESUKARAN MENDAPATKAN ZURIAT, INSHAA-ALLAH MUJARAB.
Home 1001 Khasiat Cendawan Mekah @ Mud Mud ▼
Home 1001 Khasiat Cendawan Mekah @ Mud Mud ▼
1001 Khasiat Cendawan Mekah @ Mud Mud
Pengenalan
Air teh Kombucha adalah minuman zaman silam dari Manchuria yang mana ia telah dibiakkan melalui proses pembentukkan/pembiakan dari ‘Bacterium lylinum’. Teh Kombucha ini secara semulajadi adalah sedikit berasid dan diketahui mempunyai rasa seperti ‘cuka sider epal’, ia sedikit manis, sedikit masam.
Ianya berasal dari Asia Timur dan tersebar ke Jerman melalui Rusia sekitar pergantian abad ke-20. Penyembuh berbagai macam penyakit ini semakin banyak digunakan di rumah tangga di pelbagai negara di Asia.
Jamur (cendawan) kombucha merupakan membran jaringan-jamur yang bersifat gelatinoid dan liat, serta berbentuk piringan datar. Kombucha hidup dalam larutan nustrisi teh-gula yang tumbuh dengan cara germinasi. Pada mulanya, piringan jamur tumbuh meluas pada permukaan teh lalu menebal. Bila dirawat secara benar, jamur ini akan tumbuh pesat dan sehat, sehingga akan hidup sepanjang umur pemilik serta keturunannya.
Khasiat Semulajadi & Kesan Kebaikan Kepada Peminum
Petikan Surah Al Baqarah Ayat 57'
وَظَلَّلْنَاعَلَيْكُمُالْغَمَامَوَأَنزَلْنَاعَلَيْكُمُالْمَنَّوَالسَّلْوَىكُلُواْمِنطَيِّبَاتِمَارَزَقْنَاكُمْوَمَاظَلَمُونَاوَلَـكِنكَانُواْأَنفُسَهُمْيَظْلِمُونَ
Dan Kami naungi kamu dengan awan, dan Kami turunkan kepadamu "manna" dan "salwa". Makanlah dari makanan yang baik-baik yang telah Kami berikan kepadamu; dan tidaklah mereka menganiayai Kami akan tetapi merekalah yang menganiayai diri mereka sendiri.
Makna ialah: makanan manis sebagai madu. Salwa ialah: burung sebangsa puyuh.
Rawatan warisan zaman-berzaman secara Islamiah, Rohaniah dan Jasmaniah dengan penawar Al-kam-ah(Cendawan Mekah) dengan izin Allah, mampu menyembuh dan mengubati seribu satu macam penyakit zahir dan batin. Jika sembuh itu adalah kehendak Allah, dan jika belum, itu juga adalah kehendak Allah.
Air teh Kombucha sangat baik terutama di dalam menormalkan fungsi sistem penghadaman apabila diambil sewaktu makan. Walaupun ia bersifat asid, ia tidak mengakibatkan ‘hyperacidity’ di dalam perut. Asid dari makanan yang tidak hadam selalunya adalah simptom dari penapaian makanan yang tidak diingini dan akibat dari kekurangan makanan mentah (60%) dan kekurangan asid hidroklorik dan lain-lain asid rembesan yang diperlukan oleh sistem penghadaman.
Air teh Kambucha dapat mengatasi masalah pembuangan air besar (sembelit) dan telah menghasilkan keputusan yang baik terhadap pesakit yang menderita masalah buah pinggang dan batu dalam hempedu. Ada juga lapuran yang mengatakan bahawa ia dapat mengurangkan berat badan jika diminum setiap hari.
Air teh Kombucha bukanlah penyembuh segalanya. Namun selama beratus-ratus tahun, ia telah merekodkan banyak testimoni penyembuhan dan peningkatan kesihatan diri yang menakjubkan. Bagi mengetahui kesesuaian bagi penyembuhan diri anda minumlah air teh Kombucha secara berterusan selama 30 hari.
Adalah dicadangkan supaya bermula dengan pengambilan empat (4) auns sehari dan tingkatkan secara beransur kepada dua belas (12) auns sehari.
Kebaikan yang pernah dilaporkan kesan mengamalkan minum air teh Kombucha:
-Menghapuskan kedutan dan membantu menyinkirkan tompok-tompok perang pada tangan. Ia adalah pelembab kulit
-Mengelakkan dari beberapa jenis kanser. Di Manchuria, dimana cendawan ini ditemui, tiada satu kes kanser pun dikesan di sana. Setiap hari mereka minum air teh Kombucha ini sebagai amalan keagamaan.
-Semasa manapous, Kombucha dapat mengurangkan rasa tidak selesa akibat panas.
Sebaik selepas meminumnya, anda akan mengalami rasa sensasi yang menyeronokkan kerana komponen air teh Kombucha yang memasuki saluran darah bertindakbalas menyingkirkan bahan-bahan kimia beracun dan cecair, mengakibatkan anda merasa peningkatan aktiviti dan fleksibiliti di kawasan sekeliling pinggang anda.
Antara lagi kebaikkan yang ditemui:
· Membantu melegakan masalah sembelit.
· Membantu melegakan sakit-sakit otot pada bahu dan leher/tengkuk.
· Membantu melegakan masalah bronchitis, asma dan batuk.
· Membantu melegakan kanak-kanak yang ada masalah berkahak (Phlegm)
· Membantu melegakan masalah alergik dan juga masalah sakit saraf.
· Membantu melegakan masalah buah pinggang.
· Membantu melegakan masalah katarak atau masalah kornea mata.
· Membantu membersihkan pundi hempedu, menolong masalah colitis dan sakit perut
· Berupaya mengurangkan kolestrol dan melembutkan saluran-saluran darah.
· Membantu melegakan masalah ceret-beret.
· Sakit sendi dan tulang
· Menyembuhkan sakit kepala termasuk migraine
· Menyembuhkan kencing manis
· Menurunkan tekanan darah tinggi (hipertensi)
· Mencegah jerawat dan penyakit kulit lainnya
· Memperbaiki gangguan menstruasi dan menopause
· Membersihkan racun dalam tubuh (detoksifikasi) dan sel kanser
· Mengatasi masalah impotensi/ disfungsi ereksi
· Mengurangi stress dan gangguan tidur (insomnia)
· Menyuburkan rambut dan mengatasi masalah kerontokan /keguguran serta membantu masalah uban
· Menambah tenaga termasuk tenaga seksual
· Menjaga stamina tubuh dan menurunkan ketegangan saraf serta berbagai macam penyakit lainnya
· Membuat tubuh senantiasa sihat dan awet muda
· Memyembuhkan sakit lumpuh (stroke)
Sumber Anak Teh Kombucha @ Cendawan Mekah
Harga mengikut saiz .
Saiz Besar – RM 150
Saiz Kecil – RM 60
Pasaran dunia menjangkakan produk minuman priobiotik mengalami peningkatan berdasarkan permintaan pengguna yang inginkan minuman ringan dengan pilihan lebih sihat.
Malah satu kaji selidik dilakukan ke atas penerimaan produk terbabit dalam pasaran minuman ringan di Amerika Syarikat mendapati minuman seperti kombucha antara produk terlaris.-
---Ia mencatatkan hasil jualan 12 kali ganda bagi tahun ini daripada rekod tiga tahun lalu ketika satu syarikat, Health Ade memperkenalkan produk terbabit ke pasar tani.
Menggunakan bahan organik dan unsur semula jadi iaitu mikrobiotik bagi menghasilkan ramuan penting seperti vitamin, mineral dan protein, minuman tradisi ribuan tahun dari Asia itu dilihat sebagai aliran terbaru dalam industri minuman.
Kombucha sebenarnya adalah minuman peraman yang dibuat daripada teh, gula, bakteria dan yis. Ada sesetengah orang memanggilnya sebagai teh cendawan, tetapi kombucha bukanlah sejenis cendawan. Ia adalah koloni bakteria dan kulat yis.
Teh kombucha dihasilkan dengan memasukkan koloni ini ke dalam air teh bergula dan biarkan ia menjalani proses penapaian. Cecair yang terhasil selepas pemeraman ini mengandungi cuka, vitamin B dan beberapa bahan lain.
Di Asia, kombucha hanyalah produk dihasilkan secara kecil-kecilan oleh pembuat herba. Meskipun penggunaannya pelbagai di Indonesia dan Malaysia, ia tidak pernah dipasarkan pada skala besar.
Kombucha lebih popular dengan panggilan Alga Mekah dalam kalangan tempatan memiliki rasa seperti cuka epal iaitu ‘tajam’ dan masam kerana ia dihasilkan menerusi kaedah peraman atau istilah komersialnya, kultur.
Pengamal perubatan melihat ia sebagai minuman kesihatan yang dipercayai dapat membantu merawat pelbagai masalah kesihatan iaitu kencing manis, masalah perut dan minuman tenaga.
Menurut Pengusaha Produk Alga Mekah Ahmad Sanusi Sulaiman, satu ketika dulu produk berkenaan begitu popular hingga membantu pihaknya meraih pendapatan sekitar RM6,000 sebulan.
“Saya antara pengusaha terawal mengeluarkan produk terbabit dan memasarkan minuman berkenaan di Selangor dan Kuala Lumpur. Tidak lama kemudian produk itu mendapat permintaan di Melaka dan Kelantan.
“Pada awalnya teh kombucha ini dihasilkan untuk kegunaan sendiri sebagai ikhtiar kepada masalah kesihatan isteri yang juga pesakit diabetes dan hampir mengalami serangan strok akibat paras gula terlalu tinggi.
“Benih cendawan itu dibawa rakan dari negara seberang kerana menurut beliau ia penawar kepada pelbagai penyakit. Setiap rumah di tempat asalnya pasti memiliki tempayan membuat pati alga mekah itu.
“Dia ajar cara pembiakan iaitu menggunakan balang kaca. Hanya perlu sediakan bancuhan air teh bersama gula ke dalam bekas peraman. Kemudian ambil benih dan masukkan ke dalam campuran teh terbabit. Sukatan bergantung kepada saiz bekas. Selepas dua minggu, pati daripada proses kultur ditapis untuk dijadikan produk minuman herba.
“Melihat impak positif pada isteri yang semakin sihat dan paras gulanya juga terkawal, saya mula jadikan ia amalan sendiri serta ahli keluarga,” katanya.
Kata Ahmad Sanusi lagi, permintaan terhadap produk berkenaan ketika tujuh tahun lalu meningkat hinggakan sering didatangi pelbagai golongan untuk mendapatkan pati ‘cendawan ajaib’ itu.
“Untuk itu saya terpaksa tingkatkan pengeluaran secara tidak langsung proses pembiakan alga perlu dilakukan dalam konteks lebih besar. Daripada tempayan, saya terpaksa gunakan tong air berukuran 100 liter sebagai tempat kultur alga terbabit. Jadi terpaksa buka kilang kecil untuk menempatkan proses kultur sekali bagi memenuhi permintaan pasaran ketika itu.
“Pada 2012 saya menyediakan tiga tong bagi memproses pengkulturan terbabit untuk memenuhi permintaan pasaran begitu tinggi. Biasanya keluaran satu tong 100 liter hanya mampu menghasilkan sekitar 150 hingga ke 200 botol.
“Tempoh menuai hasil iaitu pati dilakukan selepas 15 hari apabila lapisan putih terapung di permukaan menandakan ia sudah matang dan air teh terbabit sudah bertukar menjadi pati kombucha. Jika masih berbaki rendaman cendawan itu melepasi minggu ketiga, pati berkenaan hanya sesuai untuk kegunaan luar seperti pembersih kuman mahupun bahan cucian,” katanya mempunyai kilang kecil di Kampung Kuala Pajam, Beranang.-Nurul Husna Mahmud
Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 22 Jun 2018 @ 3:21 PM---------------------------ok
benih cendawan
Khasiat Cendawan Mekah @ Alga Mekah
Ini kerana antara khasiat cendawan mekah @ alga mekah yang telah sekian lama diketahui umum adalah :
Merawat sakit sendi dan tulang
Menyembuhkan sakit kepala termasuk migraine
Menyembuhkan kencing manis
Membantu menurunkan kadar kolesterol
Melancarkan pembuangan air besar
Menyembuhkan masalah penglihatan
Mencegah dan menyembuhkan batuk, bronchitis dan asma.
Menurunkan tekanan darah tinggi (hipertensi)
Mencegah jerawat dan penyakit kulit lainnya
Memperbaiki gangguan menstruasi dan menopause
Membersihkan racun dalam tubuh (detoksifikasi) dan sel kanser
Mengatasi masalah impotensi/ disfungsi ereksi
Mengurangi stress dan gangguan tidur (insomnia)
Menyuburkan rambut dan mengatasi masalah keguguran serta uban
Menambah tenaga termasuk tenaga seksual
Menjaga stamina tubuh dan menurunkan ketegangan saraf
Membuat tubuh senantiasa sihat dan awet muda
Menyembuhkan sakit lumpuh (stroke)
Dan pelbagai lagi jenis penyakit...
"Tidaklah Allah menurunkan sesuatu penyakit,melainkan dia juga menurunkan Ubatnya"
( Sahih Bukhari No. 5354 )
MARI BERSAMA KITA BERUSAHA , BERDO'A & BERTAWAKKAL SENTIASA...
ATURAN MEMINUM SERTA PENJAGAAN DAN HARGA
CARA MENGGUNAKANNYA:
BACA BISLMILLAH DAN SELAWAT 3 KALI KEMUDIAN NIAT. MINTA ALLAH SEMBUHKAN KERANA INI ADALAH PENAWAR SEGALA PENYAKIT. SEMUA YANG DI ATAS INI TELAH TERBUKTI MELALUI PESAKIT-PESAKIT YANG TELAH MENGHIDAP PENYAKIT SEPERTI DI ATAS YANG MANA SAKITNYA TELAH PUN BERKURANGAN DAN KEMBALI SIHAT WALAFIAT.
SAYA JUGA MEMOHON KEPADA PESAKIT-PESAKIT YANG TELAH MENCUBA UBAT INI DAN TELAH PULIH PENYAKITNYA SUPAYA MENGHUBUNGI SAYA BAGI TUJUAN MENGUMPULKAN FAKTA-FAKTA PESAKIT DAN KHASIAT UBAT INI.
CARA BANCUHAN:
7 GELAS AIR SEJUK DAN 7 SUDU GULA KEMUDIAN KACAU SEHINGGA MANIS DAN TAPAIKAN SELAMA SEBULAN.ELAKKAN DARI MENGGUNAKAN INSTRUMEN LOGAM SEMASA PROSES KULTUR BENIH.PROSES FERMENTASI MESTILAH MELEBIHI 7HARI DAN SEELOK-ELOKNYA SEBULAN...PROSES FERMENTASI KURANG DARI 7 HARI TIDAK MEMPUNYAI SEBARANG KHASIAT.
ATURAN / CARA MINUM:
SEHARI 2 / 3 KALI (PAGI, TENGAHARI DAN MALAM) MINUM.
MEMINUM SEBANYAK 3 SUDU, SEKIRANYA KURANG BERKESAN TAMBAHKAN DOS.
DIGALAKKAN MEMINUM SUJURUS DARI BANGUN TIDUR SEBELAH PAGI INI DAPAT MEMPERTINGKAT SISTEM PERTAHAN BADAN
DAN MEMINUM SELEPAS MAKAN PULAK ADALAH BAIK UNTUK PENJAGAAN USUS
.BAGI KANAK-KANAK
Untuk Kanak–Kanak
1 - 2 thn : 1/10 - 1/5 gelas/hari
3 - 4 thn : 1/4 gelas/hari
5 - 9 thn : 1/3 gelas/hari
10 - 14 thn : 1/2 gelas/hari
15 - 17 thn : 3/4 gelas/hari
PEREMPUAN MENGANDUNG TIDAK BOLEH MINUM JUS CENDAWAN MEKAH
PERINGATAN:
JANGAN GUNAKAN AIR YANG PANAS, JANGAN DIMASUKI NAJIS-NAJIS, JANGAN DISENTUH TANPA BERSUCI (HADAS BESAR).
JUS CENDAWAN MEKAH YANG DIAMBIL PADA MALAM BULAN PURNAMA SESUAI DIAMALKAN BAGI PASANGAN YANG MENGALAMI KESUKARAN MENDAPATKAN ZURIAT, INSHAA-ALLAH MUJARAB.
CENDAWAN MAKKAH
Moga Bermanfaat
..............................................................................................
.........................................................................................................
..............................................................................................................................
No comments:
Post a Comment