اَللَّهُمَّ صَلِّىْ عَلَىْ سَيِّدِنَامُحَمَّدٍ
Tugasan gerakkerja organ-organ tubuh badanKu kepada اللهَ
Daku Niatkan Tasbih anggota-anggota organ tubuhku buat اللهَ.
Ku serahkan seluruh kehidupanku kebergantungan sepenuhnya KepadaMu Ya اللهَ
(الْحَمْدُ لِلَّهِ)Tahmid Dengan Denyutan Nadiku ALLAH اللهَ
(لَا إِلٰهَ إِلَّا ٱلله)Tahlil Degupan Jantungku ALLAH اللهَ
(اللَّهُ أَكْبَرُ)Takbir Hela Turun Naik Nafasku ALLAH اللهَ
اَلْحَمْدُ ِللهِ syukur kepadaMU YA اللهَ ALLAH اللهَ
وَلاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ إِلاَّ بِاللَّ . اَللَّهُمَّ صَلِّىْ عَلَىْ سَيِّدِنَامُحَمَّدٍ ALLAH اللهَ Khasiat Memakan Kaki Ayam
وَلاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ إِلاَّ بِاللَّ . اَللَّهُمَّ صَلِّىْ عَلَىْ سَيِّدِنَامُحَمَّدٍ ALLAH اللهَ Khasiat Memakan Kaki Ayam
Kalau pergi ke pasar memang kaki ayam ni ada dijual lambak
dengan harga yang murah. Paling sedap kalau masak kari ataupun sup kaki ayam.
Tak payah nak makan dengan nasi makan sup kaki ayam macam tu je pun sedap.
Tapi, dalam kesedapan kaki ayam tu pernah tak terfikir “akibat” dan kesan makan
kaki ayam ni?
Jangan panik! Disini kami kongsikan sebenarnya kaki ayam ni
banyak khasiatnya tau. Jom baca:
1. Kaki Ayam Kaya Kolagen
Dalam sebuah kajian yang dilakukan oleh Fakulti Sains Haiwan
Universiti Chung-Hsing di Taiwan, terungkap bahawa kaki ayam mengandungi
kolagen yang sangat tinggi. Walaupun kadar kolagen alami pada kaki ayam hampir
sama dengan kolagen yang banyak dijumpai pada sayuran hijau dan buah-buahan
yang banyak mengandung vitamin C. Kolagen adalah salah satu bahan khas yang
diperlukan kulit tubuh untuk mengekalkan keanjalan kulit. Manfaat kolagen yang
terdapat dalam kaki ayam sangat banyak, antara lain adalah:
i. Kolagen memelihara kesihatan kulit dan membentuk kulit
yang anjal kerana menyokong pergantian sel-sel kulit mati dengan sel kulit baru
yang lebih cepat.
ii. Kolagen membantu tubuh dalam menyerap kalsium dan
protein sehingga membuat tubuh menjadi lebih sihat.
iii. Kolagen dapat meningkatkan pengeluaran sel darah merah
kerana bekerja dengan menguatkan struktur pembuluh darah.
iv. Kolagen membantu tubuh dalam menurunkan berat badan
kerana boleh meningkatkan metabolisme tubuh terhadap lemak.
v. Kolagen boleh membuat struktur tulang menjadi lebih kuat
dan mencegah penyakit kerapuhan tulang.
2. Memelihara Sendi dan Mengurangkan Risiko Tulang Rapuh
Penyakit sakit sendi dan tulang rapuh biasanya banyak
terjadi pada orang lanjut usia. Penyebabnya adalah tubuh tidak boleh
mendapatkan kalsium dan tulang sudah tidak boleh menyerap kalsium dengan baik.
Tapi dengan pengambilan kaki ayam sejak masih muda maka akan memberikan kesan
yang berbeza. Bahagian kaki ayam memang hanya terdiri dari kulit, tendon dan
tulang. Kandungan kaki ayam yang kaya dengan protein, kalsium, tulang rawan dan
kolagen boleh mudah diserap oleh tubuh. Nutrisi ini sangat penting untuk
mengukuhkan struktur tulang dan boleh mencegah kerapuhan tulang apabila sudah
lanjut usia.
3. Menyembuhkan Cedera
Nutrisi yang dijumpai dalam kaki ayam adalah seperti protein
dan kalsium. Kedua-dua nutrisi ini sangat penting untuk membantu menjana semula
saraf, otot dan tulang manusia. Kajian yang sudah dilakukan oleh seorang
penyelidik di Amerika mendedahkan bahawa potensi nutrisi tersebut boleh
membantu menyembuhkan kecederaan. Walaupun keadaan kecederaan tulang belakang
dipercayai boleh cepat sembuh dengan memakai makanan yang mengandungi kaki
ayam.
4. Menyihatkan Saluran Pencernaan
Kaki ayam boleh dibuat menjadi kuah atau sup yang
menyegarkan. Bahagian kaki ayam yang banyak mengandungi jaringan ikat dan
tulang rawan yang sangat lazat. Bahkan semua nutrisi seperti protein, kolagen,
kondroitin dan Glucosamine juga akan larut apabila dimasak menjadi sup. Khasiat
dari pelbagai nutrisi ini juga sangat baik untuk membuat pencernaan menjadi
lebih sihat. Kesan dari nutrisi ini juga sangat penting untuk membuat usus
menjadi lebih lembut sehingga membuat saluran pencernaan anda menjadi lebih
sihat.
5. Menjaga Kesihatan Kuku
Kaki ayam yang sudah dimasak akan mengeluarkan beberapa
nutrisi yang sangat penting untuk tubuh. Pati atau beberapa jenis masakan lain
dari kaki ayam boleh menghasilkan asid amino, kolagen, glisin, hidroksipolin,
dan prolin yang boleh membantu menjaga kesihatan kuku. Kaki ayam yang dimasak
biasanya akan mengeluarkan cecair atau gel khas yang banyak mengandungi
gelatin. Nutrisi ini membantu tubuh dalam mengolah kalsium dan diserap oleh
kuku.
6. Menyihatkan Gusi
Gusi adalah rangkaian kuat yang digunakan untuk menyokong
gigi. Beberapa jenis penyakit gusi banyak disebabkan oleh masalah kesihatan
gigi yang buruk. Namun boleh juga masalah ini ditimbulkan dari dalam tubuh.
Kekurangan vitamin dan beberapa nutrisi lain juga akan membuat masalah pada
gusi. Kaki ayam adalah makanan yang banyak mengandung nutrisi dalam jumlah yang
sangat banyak. Ada jaringan ikat dan tulang rawan yang boleh berubah menjadi
gel kerana mengandungi kolagen, asid amino, dan beberapa zat pembentuk gelatin.
Kerana itulah semua zat ini akan memperbaiki keadaan kesihatan gusi.
7. Meningkatkan Sistem Kekebalan Tubuh
Kaki ayam memang terkenal dengan semua nutrisinya yang
sangat penting seperti kolagen atau zat pembentuk gelatin. Selain itu ternyata
kaki ayam juga mengandungi pelbagai jenis mineral seperti zink, tembaga,
magnesium, kalsium dan fosforus. Semua mineral ini diperlukan oleh organ tubuh
untuk membina kesihatan dan mengatasi pelbagai jenis penyakit. Dengan
pengambilan kaki ayam maka juga boleh meningkatkan sistem kekebalan tubuh.
8. Membentuk Probiotik Semulajadi
Kaki ayam yang banyak mengandungi kolagen dan pelbagai jenis
mineral lain ternyata juga boleh membentuk probiotik semula jadi. Agen gelatin
yang banyak didapati pada cecair dari rebusan kaki ayam sangat baik dalam
membentuk probiotik semula jadi. Probiotik akan membuat tubuh mampu membentuk
imuniti semula jadi, menyihatkan usus dan mengatasi masalah saluran pencernaan.
9. Menyeimbangkan Hormon Tubuh
Kaki ayam juga menghasilkan beberapa jenis asid amino yang
sangat baik untuk tubuh. Salah satu jenis asid amino yang dilepaskan dari kaki
adalah arginin. Ini adalah jenis asid amino yang bermanfaat untuk tubuh. Salah
satunya adalah membantu tubuh dalam melepaskan hormon yang menyebabkan perasaan
tertekan dan stress. Bahkan arginina juga penting untuk menghasilkan hormon
pembiakan baik untuk lelaki dan wanita.
10. Mencegah Kerosakan Rangkaian Tubuh
Manfaat kaki ayam yang terakhir adalah untuk menjaga
kerosakan jaringan tubuh. Mempunyai rangkaian tubuh yang kuat memang sangat
penting untuk kesihatan. Rangkaian ikat diperlukan untuk otot, tulang dan
pelbagai jenis organ badan seperti hati, hempedu dan organ lain. Kaki ayam yang
sudah dimasak akan mengeluarkan asid amino kumpulan glisin. Glisin mempunyai
fungsi penting untuk mengukuhkan jaringan ikat tubuh, menjaga kesihatan organ
tubuh, membantu tubuh dalam mengeluarkan racun-racun tubuh dan juga
meningkatkan kualiti saraf sehingga dapat meningkatkan rasa selesa semasa
tidur.
Tips Memasak Kaki Ayam
Kaki ayam memang terbukti mengandungi pelbagai nutrisi
penting yang bermanfaat untuk membina kesihatan tubuh. Kaki ayam juga boleh
membantu memulihkan stamina kerana keletihan, masa pemulihan selepas sakit atau
operasi, memulihkan keadaan usus yang bermasalah dan mengatasi alergi terhadap beberapa
makanan.
Namun memasak kaki ayam tidak boleh dilakukan secara
sembarangan. Berikut ini adalah beberapa tips untuk memasak kaki ayam dan
menghilangkan semua potensi bakteria.
Ambil bahagian kaki ayam. Potong paras paha bawah sehingga
yang tertinggal benar-benar kaki.
Cuci dengan air bersih yang mengalir sehingga semua kotoran
boleh keluar. Jika beli kaki ayam dari peniaga maka jangan terus memasaknya
tapi cuci semula.
Potong semua bahagian kuku kaki ayam untuk menghilangkan
bahagian kaki yang kelihatan kotor dan menjijikkan.
Rebus kaki ayam dengan air panas selama beberapa minit.
Longkang dan hilangkan lapisan kulit keras pada kaki ayam.
Lapisan kulit berwarna kuning harus dihilangkan untuk mengurangkan potensi
bakteria dan kotoran yang memang tertinggal dalam kaki ayam.
Rebus lagi bahagian kaki ayam dan masak sesuai dengan selera
anda.
Selalu gunakan kaki ayam yang masih segar dan baru dipotong
dan jangan memasak kaki ayam yang sudah disimpan lebih dari 48 jam di dalam
peti sejuk.
Manfaat kaki ayam memang cukup banyak, namun pastikan anda
memasaknya dengan cara yang benar. Kerana kaki ayam harus di cuci dengan bersih
agar tidak menimbulkan bakteria yang berbahaya bagi kesihatan.
Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! LM
Jom Like Page Kami Juga Di Facebook
اَللَّهُمَّ صَلِّىْ عَلَىْ سَيِّدِنَامُحَمَّدٍ
..................................................................
.......................................................................................................
.......................................................................................................................
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُم وَرَحْمَةُ اَللهِ وَبَرَكاتُهُ
اَلسَّلَامُ عَلَيْكُم وَرَحْمَةُ اَللهِ وَبَرَكاتُهُ
Doa dan usap keseluruh tubuh setiap lepas solat
Maka ucaplah sebutlah, lafazlah, katalah dengan lidahmu disetiap saat akan zikir memuji dan mengAgungkan kebesaran ALLAH Swt dengan Tasbih dibawah secara istiqomah.
100 X (سُبْحَانَ اللَّهِ)
100 X (سُبْحَانَ اللَّهِ)
100X (أسْتَغْفِرُاللهَ)
100X (الْحَمْدُ لِلَّهِ)
100X (لآ اِلَهَ اِلّا اللّهُ)
100X (لآ اِلَهَ اِلّا اللّهُ)
100X (اللَّهُ أَكْبَرُ)
100X (اَللَّهُمَّ صَلِّىْ عَلَىْ سَيِّدِنَامُحَمَّدٍ)
100X (لآ اِلَهَ اِلّا اللّهُ مُحَمَّدٌ رَسُوُل اللّهِ)
اَللَّهُمَّ صَلِّىْ عَلَىْ سَيِّدِنَامُحَمَّدٍ
100X (اَللَّهُمَّ صَلِّىْ عَلَىْ سَيِّدِنَامُحَمَّدٍ)
100X (لآ اِلَهَ اِلّا اللّهُ مُحَمَّدٌ رَسُوُل اللّهِ)
اَللَّهُمَّ صَلِّىْ عَلَىْ سَيِّدِنَامُحَمَّدٍ
لَا حَوْلَ وَلَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللهِ العَلِيِّ العَظِيْمِ
لَا إِلَٰهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ ٱلظَّالِمِينَ
لَا إِلَٰهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ ٱلظَّالِمِينَ
مِيْنُ يَا رَبَّ الْعَالَمِيْن
.........................................................................
Zikirullah
No comments:
Post a Comment